Bakan Ergin'den 'Darbeciler yargılanacak mı' sorusuna cevap

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2010 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Sadullah Ergin yeni anayasa paketinde 12 Eylül darbecilerinin yargınalıp yargılanmayacağı konusunda açıklama yaptı. Ergin, "15. maddenin pratik sonuçlarının olup olmayacağını yargı içtihatları belirleyecek" diye konuştu.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde yabancı basın temsilcileriyle bir araya gelen Ergin, Anayasa değişikliklerine ilişkin bilgi verdi.

Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde Anayasa değişikliğinin önem kazandığını belirten Ergin, hazırlanan paketin, 73 milyonluk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının karşılaştığı sorunları azaltmaya yönelik olduğunu ifade etti.

Bakan Sadullah Ergin, paketin pozitif ayrımcılık bulunduran maddesi olduğunun da altını çizerek, şöyle konuştu:

?Bu paket, 73 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının insan hakları ve demokratik haklar alanında karşılaştığı sorunları azaltmaya yönelik adımlar içerir. Bu açıdan, 'Bu paket Kürtlerin sorunlarına cevap vermiyor' yaklaşımını son derece yanlış buluyorum. Bu paketin birinci maddesi pozitif ayrımcılık yapmayı mümkün kılacak bir maddeyi getiriyor. Kadınlar, çocuklar, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri için pozitif ayrımcılık içeriyor.?

Pozitif ayrımcılığın Türkiye'de yaşayan herkesin yararlanabileceği bir hak olduğunu da belirten Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Kadınlar için getirilen pozitif ayrımcılık, Kürt, Türk, Arap kadını için, herkes için istifade edilebilir bir haktır. Kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı ya da yurt dışına çıkarken idari makamların yurt dışına çıkış yasağı koyamayacağı kuralı... Bu düzenlemelerden Türk, Kürt, Arap herkes istifade edebilir. Burada bizim bakışımız, karşımızda muadil olarak insan var. O insanların sahip olması gereken haklar var. Bu haklara bu ülkede yaşayan bütün insanlar ulaşabilsin diye bu paket hazırlandı. Bu paket, 73 milyon ülke insanının her birinin istifade edeceği bir pakettir.?

Bir gazetecinin, Anayasa değişiklikleri konusunda, ?12 Eylül darbecileriyle hesaplaşılacağı? yönünde yapılan açıklamalarla ilgili görüşünü sorması üzerine Ergin, ?Geçici 15. maddeye göre, 12 Eylül'de görev almış olanların, o süreçte çalışmış olanların haklarında cezai, mali veya hukuki sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı mercine başvurulamaz. 15. madde bunu içeriyor? dedi. Ergin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakerelerinde bulunduğuna da dikkat çekerek, ?Bu Anayasa böyle bir maddeyi taşıyamaz duruma gelmiştir. Bunun pratik sonuçları olur ya da olmaz, biz 'yargı mercilerine başvurulamaz' hükmünü kaldırıyoruz. 'Cezai ve hukuki sorumluluk yüklenemez' engelini de kaldırıyoruz. Bu utanç vesilesi düzenlemeyi kaldırıyoruz. Bunun pratik sonuçları olup olmayacağını yargı içtihatları belirleyecek? diye konuştu.

Geçici 15. madde ile ilgili ?Biz Anayasamızda böyle bir hükmün varlığının mahcubiyetini taşıyamayız? diyen Ergin, 12 Eylül'de ?30 yıllık (zaman aşımı süresi) doldu? şeklinde gelen eleştiriler için, '12 Eylül günü darbe oldu ve bitti? düşüncesinin yanlış olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ?Balyoz planı? davası ile ilgili yöneltilen soru üzerine de ?Soruşturma ve yargılama sürecinin işleyişine ilişkin Adalet Bakanı olarak benim bir değerlendirme yapmam, devam eden süreçte yargı organlarını etkilemem tehlikesi taşımaktadır. Bu açıdan soruşturma ya da kovuşturmalar sürerken prensip olarak bunlara ilişkin değerlendirme yapmıyorum? dedi. Ergin, toplantının ardından yabancı basın temsilcileriyle birlikte fotoğraf çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber