Dörtyol'da hava tahrik kokuyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Temmuz 2010 09:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4 polisin şehit düşmesinden sonra karışan Hatay Dörtyol'a bugün BDP konvoyu gidiyor. Gerilimin yüksek olduğu ilçede polis ve asker alarmda

BDP Lideri Demirtaş kurmaylarıyla birlikte olayların bir türlü dinmediği Dörtyol'a gitme kararı aldı. İlçede BDP heyetinin geleceğini duyan Kürt kökenli vatandaşlar sokağa çıktı, PKK lehine sloganlar atıldı. Bu sabah 06.00'da Diyarbakır'dan hareket edecek BDP konvoyunun öğle saatlerinde Dörtyol'da olması bekleniyor

Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde sular bir türlü durulmadı. Hatay Valisi'nin uyarısı önceki gece kentin bir bölümünde etkili oldu. Ancak bazı mahallelerde sokağa çıkan yüzlerce kişi terör örgütü aleyhine sloganlar attı. Polis, göstericileri Doğu kökenli vatandaşların yaşadığı mahallelere yaklaştırmamak için yoğun önlemler aldı. Dağılmamakta ısrar eden grup biber gazıyla dağıtıldı. Olaylar yatıştı ancak, zırhlı araçlar, panzerli polis ekipleri, ilçenin cadde ve sokaklarında olası olaylara karşı bekletildi.

Sabah da çevre illerden gelen takviye ekipler ve Jandarma'nın da verdiği destekle ilçenin giriş-çıkış noktalarını kontrol altına alan polis, hassas bölgelerle tetikte bekledi. Öğle saatlerine kadar bir taşkınlık olmasa da gerginlik her yerde hissedildi. Mahalleler arasında geçişleri önlemek için barikatlar kuruldu. İlçeye giren araçlar didik didik arandı. Önceki gün bayraklarla donatılan işyerlerine dün de evler eşlik etti.?Vatan' adlı bir apartmanın da Türk bayraklarıyla süslenmesi ilginç bir görüntü oluşturdu.

BDP Dörtyol'a gidiyor

Bu arada Diyarbakır'da bulunan BDP Lideri Demirtaş, Dörtyol'daki olaylarda Kürtler'e karşı bir linç kampanyasının harekete geçirildiğini ileri sürerek, ?Halk sahipsiz değil, kimse ateşle oynamasın.? dedi. Sadece Kürt oldukları için insanların işyerlerinin yağmalandığını belirten Demirtaş, saat 06.00'da Diyarbakır'dan yola çıkarak Dörtyol'a gideceklerini açıkladı.

?4 gündür Dörtyol'da devlet yok'

Demirtaş ise Bakan, Vali ve Kaymakam nezdinde yaptıkları bütün girişimlerine rağmen 4 gündür devletin Hatay'ın Dörtyol ilçesinde varlığını gösteremediğini belirterek şöyle konuştu: ?Kitlemiz ve partimiz daha önce hazırlanmış grupların harekete geçirilmesi ile hedef haline getiriliyor. Orada Türk-Kürt çatışması yoktur. Kürtlere yönelik saldırı vardır. Saldırıya uğrayanlar sırf Kürt oldukları için saldırıya maruz kalıyor. 4 gündür bir ilçe katliam ile karşı karşıyadır. Eğer Türk-Kürt çatışmasına dönüşmüyorsa bu bizim ve halkımızın sağduyusundan kaynaklanmaktadır? dedi. Çıkan olaylardan Hükümeti ve başbakan Erdoğan'ı sorumlu tutan Demirtaş, ?PKK'ye karşı Kürt halkı rehin tutulmak isteniyor, şantaj yapılıyor. Biz yarın Dörtyol'a giderek barışı biz tesis edeceğiz? diye konuştu.

İlçe hareketlendi

Açıklama üzerine ilçedeki sükünet öğle saatlerinde bozuldu. BDP heyetinin Dörtyol'a geleceğini öğrenen bazı Doğu ve Güneydoğu kökenli vatandaşlar sokağa çıktı. Mezbahane Mahallesi'nde toplanan grup PKK'yı lehine sloganlar attı. Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu yaklaşık 600 kişi, ?Dişe diş, kana kan', ?PKK halktır, halk burada' diye bağırdı.

?Israrcı olmayacağız'

BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik'ten de tehlikeli bir açıklama geldi.Özçelik şöyle konuştu: ?İnegöl'de ve Dörtyol'da Kürtler'e saldırılar düzenleniyor. Bu Erdoğan ve hükümetinin sorumluluğundadır. Bu maskelerinin düştüğünü gösteriyor. Bu şekilde saldırılarla bir arada yaşamanın koşullarını nasıl güçlendireceksiniz? Bu nasıl kardeşlik olacak? Demek ki siz bir arada yaşamak istemiyorsunuz. Bir arada yaşamak istemiyorsanız biz de artık çok fazla ısrarcı olmayacağız. Eğer birlikte yaşamak istiyorsak, eksiksiz eşitlik istiyoruz. Kardeşlik laflarıyla bizi kandıramazsınız.?

?Terör örgütüne hizmet etmeyelim'

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, vatandaşları sağ duyulu davranmaya çağırırken, ?Terör örgütünün amacına hizmet edilmemeli? dedi.Lekesiz, ?Terör örgütünün amacı, halkı birbirine düşürmektir. Ancak Dörtyol halkı sağduyulu davranarak bu tuzağa düşmeyecektir. Sağ duyumuzu korumalı, terör örgütünün amacına hizmet etmemeliyiz. Aynı ilçede yan komşumuz ile yarın birbirimizin yüzüne bakabilmeliyiz? dedi.

Bahçeli: Olaylar provokasyon'

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hatay Dörtyol ve İnegöl'de meydana gelen olayların kesinlikle bir provokasyonun ürünü olduğunu söyledi. Bahçeli, hükümetin bu tür konularda önceden istihbarat alarak önlemleri alması gerektiğini vurguladı.

BDP konvoyu 6'da hareket edecek

Genel Başkan Demirtaş ve çok sayıda milletvekilinin de katılacağı konvoy Diyarbakır'dan sabah saat 06.00'da hareket edecek. Şanlıurfa ve Gaziantep'ten geçecek konvoyun öğle saatlerinde Dörtyol'da olacağı tahmin ediliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber