Başbakanlık: 7 dakikalık muayene için 11 saat bekleniyor

Haber Giriş : 19 Mart 2005 03:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, sağlık sisteminde uluslararası standartları yakalamak için kolları sıvadı. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in yönetimindeki çalışmayla, hastanelerde ortalama 280 dakikada gerçekleşen bekleme süresinin, Avrupa standartlarına çekilmesi hedefleniyor.

BAŞBAKANLIK, sağlık hizmetleri konusunda yaptığı reformla 6-8 aşamada gerçekleşen muayene öncesi hizmetleri iki aşamaya indirdi. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in yönetimindeki çalışmayla, hastanelerde ortalama 280 dakikada gerçekleşen bekleme süresinin, Avrupa standartlarına çekilmesi hedefleniyor. Dinçer'in projesiyle devlet hastanelerinde sağlık yönetimi ile işletme yönetiminin birbirinden ayrılması planlanıyor. Katkı paylarının kaldırılması için de bir yasa tasarısı gelecek hafta yapılacak Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacak. Yapılan çalışmayla bir hastanın hastaneye girdikten çıkana kadar geçirdiği işlemlerin altı ile sekiz kademede gerçekleştiği belirlendi. Bu aşamalar ikiye indirilerek bekleme süresi azaltıldı.

BEKLEME SÜRESİ 11 SAAT:

Uzmanların sıradan vatandaş gibi hastanelerde yaptıkları araştırmada ortalama bekleme süresinin 280, en uzun bekleme süresinin ise 660 dakika olarak gerçekleştiği belirlendi. Yapılan çalışmayla kademeler ikiye indirilerek bekleme süresinin azaltılması, yaklaşık yedi dakika olan muayene süresinin de uluslararası standart olan 22 dakikaya yakınlaştırılması hedefleniyor Haziran ayına kadar bütün hastanelerin ADSL ile internete bağlanması ve hasta takibinin bilgisayar üzerinden gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ayrıca hastanede bulunan doktor sayısı kadar poliklinik açılacak ve gerekirse doktorların özel odalarında da muayene yapması sağlanacak.

REÇETELER DE HIZLANACAK:

Bu çalışma ile hastaların özel muayenehanelere yönelmesinin de azaltılması planlanıyor. Yapılan bir başka çalışmayla da reçeteleri başhekimlerin damga vurmasına gerek kalmadan doktor kaşesiyle geçerli olması sağlanacak ve bu konudaki bürokrasinin de önüne geçilecek. Bunun yanısıra hastanelerin yıllık yaklaşık 50 trilyon liraya varan fotokopi gelirlerinin de hastalara yansıtılması son bulacak. Hastanelerde fotokopi çekimi şartı kaldırılacak.

Anlaşmalı merkezler SSK'lıya bakmadı

SSK hastanelerinin 19 Şubat'ta Sağlık Bakanlığı'na devrinin ardından satın alınan hizmette de sorunlar baş gösterdi. Anlaşmaya göre SSK'lı hastalar kurumun anlaşmalı olduğu merkezlere giderek hiçbir ücret ödemeden MR, tomografi, endoskopi, kolonoskopi yaptırabiliyor. Ama paralarını alamayacaklarını öne süren bazı merkezler, hastaların testlerini yapmıyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber