Torba tasarı eylemine, 50 CHP'li vekil katıldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Şubat 2011 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Torba Yasa Tasarısı'na Meclis'te destek veren CHP, dün bazı sendikaların eylemi için 'sokak'taydı. 50'nin üzerinde CHP'li milletvekili eyleme katıldı. Meclis'e yürümek isteyen protestoculara öncülük eden CHP'li vekiller, zaman zaman polisle karşı karşıya geldi.

Bir süredir halka, 'sokakta sivil direniş' çağrıları yapan CHP, dün bu talebini hayata geçirdi. Meclis'te görüşmeleri devam eden Torba Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için Ankara'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları arasında CHP de sahne aldı. 50'nin üzerinde milletvekili, Meclis'e yürümek isteyen eylemcilere öncülük etti. Böylece Meclis'te 101 milletvekili bulunan CHP'nin yarısı 'sokak'taydı. Valiliğin bir hafta öncesinden 'yasa dışı' ilan ettiği yürüyüşte ısrarcı olan sivil toplum kuruluşları polis barikatını aşmaya çalışırken bizzat CHP'li vekiller devreye girdi. Fakat izin verilmeyince ortalık savaş alanına döndü.

Ankara Valiliği, önceki gün yaptığı açıklamada, Meclis etrafında yapılacak gösteriye müsaade etmeyeceğini duyurmuştu. Dün de sadece Kurtuluş Meydanı'ndaki protestolara müsaade edileceği bildirildi. Çeşitli illerden hareket eden KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri, Ankara'nın içinden gelen eylemcilerle birlikte Kurtuluş Parkı'nda toplandı. Protestocu grup daha sonra, planlandığı şekilde, Meclis etrafında el ele tutuşarak insan zinciri oluşturmak üzere harekete geçti. Eyleme CHP'den katılanlar arasında Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Çetin Soysal gibi isimler vardı.

Eylemciler, Ziya Gökalp Caddesi'nden Meclis'e doğru yürüyüşe geçti. Fakat caddedeki bütün giriş ve çıkışlar kapatıldı. Devreye, CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce girdi. Emniyet yetkililerinden yolu açmasını isteyen İnce, bir polis müdürünün üzerine yürüyerek, "Sen kimsin, benim yolumu kesiyorsun? Ben senin vekilinim, bu yolu kullanacağım, buradan geçeceğim." diye bağırdı. CHP milletvekilleri daha sonra barikatın dışına çıkarıldı. Protestocu grup, Meclis'e yürümek için ısrarlı olduğunu ifade ederek barikatı yarmaya çalıştı. Polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Eylemciler de taş, sopa, yumurta ve şişe atarak karşılık verdi. CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın da polis barikatına yüklenen grup içinde olduğu görüldü. Hem polisten hem de göstericilerden yaralananlar, ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı. Polisin müdahalesinin ardından bazı göstericiler dağılırken bazıları da ara sokaklarda çatışmaya devam etti.

CHP Gençlik Kolları, eylem için duyuru yapmış

CHP Gençlik Kolları'nın, Ankara'daki eyleme CHP'lilerin de katılması için duyuru yaptığı ortaya çıktı. CHP Gençlik Kolları sitesine konulan ilanda, "Cumhuriyet Halk Partisi Gençliği, yapılan eyleme tam destek verme kararı almıştır. Tüm CHP Gençliği'ne duyurulur." deniliyor.

KOBİDER: Tasarı bahane amaç huzuru bozmak

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Torba Yasa Tasarısı'nın bahane edilerek Mısır ile Tunus'ta görülen halk isyanlarına benzer olayların Türkiye'de yapılmak istendiğini savundu. Olaylar üzerine bir açıklama yapan Özgenç, şunları kaydetti: "Kimi dernekler, siyasi partiler, sendikalar ve odaların tüm ayrılıklarını bir yana bırakarak Torba Yasa'nın çıkarılmasını engellemek için bir araya gelmesi manidardır.

Komisyondan istifaların olması ve akabinde Torba Tasarı'yı protesto amacıyla hep bir ağızdan aynı nakaratların atılması kuşkuya açıktır. Sanki bir yerlerden sinyal aldıkları anlaşılıyor. Birkaç gün önce CHP'li milletvekilleri, halkın iktidara başkaldırması için direniş daveti yapmıştı. Sonrasında ise moda deyimle yandaş sivil toplum örgütleri halkı sokağa çekmek istiyorlar. Tam da Ortadoğu'daki olayların cereyan ettiği bir zamanda, Torba Tasarı'yı bahane ederek eylem yapmayı halka anlatamazsınız. Durup dururken türlü bahaneler öne sürerek sokaklarda direnişe yeltenmek halkın huzurunu bozmaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber