Sözleşmeli öğretmenler ve İl/İlçe MEM'ler aman dikkat!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Haziran 2011 15:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözleşmeli Öğretmenlerin Kadroya alınmalarına ilişkin KHK nın ardından ?http://www.memurlar.net/haber/197556/ MEB, sözleşmelilerin başvurularını MEBBİS'ten alsın??

Başlığıyla konunun MEBBİS'ten alınmasını önermiştik.

MEB aynen bu yönde karar alarak konu ile ilgili bir açıklama göndermiştir. Bu açıklamaya göre Öğretmenler bugün itibari ile başvurularını MEBBİS üzerinden yapacaklar ve 14 Haziran 2011 tarihi itibari ile de atamaları gerçekleştirilecektir.

Buraya kadar doğru düşünülmüş gibi görünen bu durumun yanlış tarafları da var ve yine herkes kara kara düşünüyor.

Öncelikle söyleyelim bakanlığın yayımladığı emirde 13 Haziran 2011 tarihine kadar başvuru alınması doğru değildir. Kişiye KHK'nın verdiği hak 04 Temmuz 2011'de dolmaktadır. Yani kişi bu tarihe kadar karar verebilir. Bunun emirle engellenmesi mümkün değildir.

Sözleşmeliler geleceklerini göremediklerinden başvuruda tereddütleri vardır. Bu tereddütler;

Daha önce de belirttiğimiz gibi;

1- Bu öğretmenlerimiz Aday Öğretmen olarak mı Asil öğretmen olarak mı göreve başlayacakları, (KHK'da aksi hüküm olmadığından bize göre Asil Öğretmen olarak başlayacaklar.)

2- Bu yıl özür grubu yer değiştirme yapıp yapamayacakları,

3- Zorunlu hizmete tabii olup olmadıkları,

Gibi soruların açıklığa kavuşması gerekmektedir.

İlk bakışta herkesin kadroya geçeceği bunu talep edeceği düşünülse de bunun böyle olmadığı görülecektir.

Eğer kişi şu anda Sözleşmeli çalıştığı kurumdan memnunsa ve kadroya geçtiğinde zorunlu hizmet nedeniyle görev yeri değişecekse kadroya geçmek istemeyebilir.

Yada bu yıl (1 yıl çalışmadan) özür grubu yer değiştiremezsin denilirse bu durumda da Sözleşmeli kalmayı tercih edebilir.

Ayrıca son 30bin atamada kadrolu olarak istediği bir yere atanmışsa KHK'nın verdiği hakkı kullanmayarak 01 Eylül 2011'de sınav puanıyla yerleştiği yerde göreve başlayabilir.

Bu nedenlerden dolayı başvuruların 13 Haziran'da son bulması doğru değildir. Başvuru KHK'ya göre 03 Temmuz 2011'de sona ermektedir.

Bakanlığın 14 Haziran tarihini baz alması da maaş sistemi (muhasebe) gereği zorunluluktur. Çünkü 14Haziran2011 itibari ile 15Mayıs2011 maaşları ile ilgili olarak devletin bir alacağı kalmamaktadır. Yani muhasebeye göre alacak verecek yoktur.

Alınan bu karar yerinde gibi görünse de sorun oluşturacak bir karardır. Çünkü:

15Haziran2011 maaşları hesaplandı. SGK girişleri yapıldı sadece onaylar yapılmadı. Bu onaylandığı taktirde geri dönüş olmayacaktır.

Kadrolu atanan öğretmene 15 Haziran'da maaş yapılma zorunluluğu vardır. Doğal olarak sözleşmelilikten aldığı maaşı iade etmesi gerekir. Fakat sözleşmeli öğretmen maaşının (eline geçen kısmının) geri iadesi olsa da SGK ya yatan ödemelerin geri iadesinde sorun yaşanmaktadır. Bu sorun da muhasebe ile ilgili bir sorundur.

Bu sorun aşılabilse bile 70bin kişinin maaşı, iadesi,SGK'sı gibi işlemlerden kaynaklı iş yükü ortaya çıkacaktır.

Yani 14 Haziran 2011'de geçişi yapacak olan bakanlık 14Haziran'ı baz alırken doğru yapmış olsa da bu tarihe kadar sözleşmeli maaş işlemleri tamamlanmış olacağından sorun çıkacaktır.

Taşradaki yöneticiler bu durumu kara kara düşünmektedirler çünkü:

- Sözleşmeli maaşlarını tamamlayıp sonra kadrolu atananların parasını iade alsalar SGK problemi çıkacak

- Hiç maaş yapmasalar ve başvurular bittikten (13 Haziran 2011'den sonra) maaşları yapsalar maaşlar gecikecek,

- Bir kısmına maaş yapıp diğerlerine yapmasalar kimin başvurup kimin başvurmayacağı belli değil? Belli olsa bile hukuken bağlayıcılığı yok çünkü kişilerin KHK gereği 03 Temmuz2011'e kadar başvuru hakları var.

Bu nedenle bu işler biraz karışacak gibi?

Bu konuda tedbir alınmalıdır.

Aslında bu işin çözümü vardı ama bu kez de ok yaydan çıkmıştır.

KHK ya göre 30gün içinde başvuru 60 gün içinde de geçiş sağlanması gerekmektedir.

Buna göre bakanlık başvuru süresini 03 Temmuz 2011 tarihine kadar uzatmış olsa idi ve kadrolu ilk maaş alımını 15Temmuz 2011'e bırakmış olsa idi hiçbir sorun yaşanmayacaktı.

03 Temmuz 2011'de sözleşmeli maaşları yapılmamış olacaktı. Başvurular hukuken de sona ermiş olacaktı. Kimin kadroya geçtiği geçmediği belli olmuş olacaktı ve bekli de yukarıda sıraladığımız soruların cevapları da açıklanmış olacaktı.

Bu işe bir çıkış yolunun bulunması gerekir ve MEB'in acil tedbir alması gerekir diye düşünüyorum.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber