Sınır kapıları borsa yolunda

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 02 Temmuz 2011 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

METİN CAN

Borsada işlem görenler arasına gümrük kapıları da giriyor. 250 milyon $'lık 16 kapının işletmesini yürüten TOBB'un Gümrük ve Turizm İşletmeleri şirketi kısa süre içinde İMKB'de olacak

Türkiye'nin sınır kapıları halka açılıyor. 2005'ten bu yana 16 kapının işletmesini üstlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş (GTİ) halka arz çalışmalarını tamamladı. Konuyu doğrulayan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, borsaya açılma hedeflerinin altında kurumun modern ve şeffaf bir yapıya geçmesinin yattığını söyledi. Çalışmaların tamamlandığını, Gümrük Müsteşarlığı ve Yüksek Planlama Kurulu'na başvuruların yapıldığını belirten Parmaksız, "Kısa süre içinde halka açık bir şirket olacağız" dedi GTİ "yap-işlet-devret" modeli çerçevesinde sınır kapılarını modernize ediyor. Faaliyetlerine Habur Sınır Kapısı'nın modernizasyonu ile başlayan GTİ, sırasıyla Cilvegözü, Sarp, Hamzabeyli ve Kapıkule sınır kapılarını kısa sürede modernize etti. Yenileme kapsamında sınır kapıları adeta baştan yaratıldı. İdari ve ticari binalar, giriş-çıkış kontrol üniteleri, arama hangarları, kaçak eşya depoları, peronlar, kantarlar, sosyal tesisler, TIR park alanları sıfırdan inşa edildi.

Amaç şeffaflık

Borsa hedeflerinin altında şeffaflık yattığını belirten Gümrük ve Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, kurumun daha modern bir yapıya geçeceğini belirtti. Halka arz ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ve Yüksek Planlama Kurulu'na başvurulduğunu belirten Parmaksız, "Gümrük Müsteşarlığı ile görüşmeler tamamlandı. Kısa süre içinde halka arzın startını vereceğiz. GTİ modeli dünyada bir ilk. Sınır kapıları borsaya açılarak çok daha şeffaf bir yapıya kavuşacak" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber