Mahkeme satışı onayladı 2B'ye farklı tarife geliyor/ Video

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Temmuz 2011 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2B arazilerin satışının iptal edilmesini reddeden Anayasa Mahkemesi kararından sonra arazilerin satılmasının önünde hiçbir engel kalmadı. 2B?arazilerinin kentlerde kalan bölümleri için emlak vergisi birkaç kat artırılacak

2B arazilerinin satışına hazırlanan hükümet kentlerdeki 2B arazi bedellerini emlak vergisinin birkaç katı, kırsal bölgelerdeki arazi bedellerini ise birebir emlak vergisi üzerinden belirleyecek. 2B arazilerin satışının iptal istemini reddeden Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlanırken bu sayede 2B arazilerinin satışının önünde engel kalmadı.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bir televizyon kanalına konuşan Canikli, kentlerdeki 2B arazi bedellerinin emlak vergisinin birkaç katı olacağını belirterek, kırsal bölgelerdeki 2B arazi bedellerininse emlak vergisi üzerinden belirleneceğini söyledi. Canikli, ?Tarım arazisi olarak kullanılan 2B arazisi ile büyük şehirlerde üzerinde yapılaşma söz konusu olan bir araziyi aynı kefeye koymak da mümkün değil. Farklılaştırıcı bir faktör gerekli. O nedenle çiftçilerin kullandığı araziler için emlak vergisi esas alınacak, diğerlerinin fiyatı ise değeri ve konumuna göre katlanacak? dedi.

TOKİ'ye devredilecek

2B arazilerine satışında yüzde 10 peşin ve 5 yıl vade uygulaması yapacaklarını açıklayan Canikli, çarpık yapılaşma ya da dönüşümü gerekli olan yerlerin ise hak sahiplerine satılmayacağını ve TOKİ'ye devredileceğini açıkladı. Canikli, burada kimseyi mağdur etmeyeceklerini ifade ederek, ?Kullanıcılar ve hak sahipleri hiçbir şekilde mağdur edilmeyecek. Burada bir nevi istimlak uygulayacağız. Çarpık yapılaşma olan gecekondu bölgelerini sahiplerine satarsak bu yapılaşmayı teşvik etmiş oluruz. Bu alanlarda dönüşüm gerçekleştireceğiz. Bu bir şanstır ve çarpık yapılaşmanın önüne geçeceğiz? dedi.

Canikli, arazilerin 2B kapsamında satışının gündeme gelebilmesi için 31.12.1981 tarihinin belirleyici olduğunun altını çizerek, ?2B'ler bu tarihe kadarki araziler için geçerli. Yani, bu tarihten önce orman vasfını yitiren araziler satılabilecek. Bu nedenle 2B sahiplerinin arazilerinin ne zaman orman vasfını yitirdiğini bilmesi gerekiyor. Biz zaten uzun süren uğraşlar sonunda tüm arazileri kayıt altına aldık ve süreçte bu nedenle uzadı? diye konuştu.

?Orman ıslahında kullanacağız'

2B arazileriyle ilgili düzenlemenin Meclis'in ilk gündemlerinden biri olacağının altını çizen Canikli, ?Taslaklar hazır, TBMM'ye sevk edilme aşamasına gelmiş durumda. Sadece bir kaç konu üzerinde karar verilmesi gerekiyor? dedi. Canikli, satıştan gelecek kaynakla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: ?Herkesin dilinde 2B'lerin satışından 25 milyar doların geleceği konuşuluyor. Ama biz buradan gelecek paranın tamamını orman alanlarının ıslahı için kullanacağız. Burada amaç kaynak sağlamak değil, sorun çözmek.?

2B arazisi 15 misli değerlenebilir

2B tasarısı doğrultusunda, bu kapsamdaki arazilerin kamulaştırılmasıyla değerlerinin iki-üç kat artması beklenirken, İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, fiyatların yapılanma ve lokasyon özelliklerine göre şekilleneceğini ifade etmişti. Ancak, yine de tahminler yürütülebileceğini vurgulayan Aşa, kimi yerlerde fiyatların 15 misli artabileceği mesajını verirken, Şile'yi bu yöndeki örnek olarak göstermişti. Aşa, metrekare başına 20-30 TL'de seyreden fiyatların 300 TL'yi bulabileceğini açıklamıştı.

Antalya birinci İstanbul yedinci

2B arazilerinin kısa bir süre önce gündeme gelmesiyle birlikte bu vasıftaki arazi büyüklüğünün 473 bin 419 hektar olduğu ifade edilmişti. Ancak, daha sonra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, alanın büyüklüğünü 250 bin hektar olarak açıklamıştı. Rakamlarda değişiklik yapılmış olsa da, en büyük 2B alanları yine de Türkiye'nin batı ve güney illerinde bulunuyor. Başı ise 45 bin 548 hektar ile Antalya çekiyor.

İstanbul Avrupa'nın ?pahalı kentler listesine giremedi

Dünya çapında dört oda ve iki banyolu konutlar üzerinde yapılan araştırmaya göre, Fransa'da Neuilly-sur-Seine 4.2 milyon dolarla dünyanın en pahalı kenti. En ucuz kent ise 75 bin dolarla Ekvator'daki Salinas

Uluslararası Gayrimenkul Danışmanlığı şirketi Coldwell Banker, 30 ülkede, 60'dan fazla pazardaki konutların ortalama satış fiyatlarından oluşan ve dört oda ve iki banyo özelliğindeki konutların değerlendirildiği uluslararası konut raporunu yayınladı. Raporda Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy'nin de doğum yeri olan Paris'in merkezinden birkaç kilometre uzaklıktaki Neuilly-sur-Seine 4.2 milyon dolarla dünyanın en pahalı konutlarının olduğu kent olarak ortaya çıktı. Listenin devamında da Fransa'nın diğer bölgeleri yer aldı. Paris, dünyanın en pahalı ikinci yerleşimi, Boulogne en pahalı üçüncü yerleşimi ve Asnières7-sur-Seine en pahalı evlerin bulunduğu dördüncü şehir oldu. İtalya'nın Milan şehri ise listeye beşinci olarak girebildi.

Mütevazi İstanbul

Dünyanın en ucuz evleri ise 75 bin dolarla Ekvator'da Salinas'ta bulunuyor. Salinas'ı izleyen diğer yerleşim alanları Venezuela'dan Caracas, Çek Cumhuriyeti'nden CeskÈ Budejovice, Dominik'den Sosua ve Endonezya'dan Denpasar oldu. İstanbul ise, Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında 418 bin dolar gibi mütevazi bir rakamla listenin ortalarında yer aldı.

Emlak vergisinde ?engeller' kalkıyor

Maliye Bakanlığı, özürlülerin emlak vergisi indiriminden yararlanmak için uygulamada karşılaştığı engelleri kaldırmaya karar verdi. Bu kapsamda Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Emlâk vergisi mükelleflerinden emlak vergisi bildirimi dışında tapu sureti, kimlik fotokopisi, vergi kimlik numarasını gösteren belge, elektrik ve su abone belgesi, yapı kullanma izin belgesi, m2 cetveli veya başkaca bir belge talep edilmeyecek. Belediyelerce, emlâk vergisi işlemlerinde mükellefler tarafından bildirilen hususların teyidinin, mükelleflerden belge istenmeden ilgili kurum ve kuruluşlardan yapılması gerekecek.

Sıfır vergi için kimlik

Bu bağlamda belediyelerce, mükelleflere ait kimlik bilgileri, İçişleri Bakanlığı Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden, tapu kayıtları ise Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminden alınabilecek. Mükelleflerin şehit, gazi, dul, yetim ve emekli olduklarına ilişkin bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan elektronik ortamda sağlanması mümkün olacak.

Özürlü kimlik kartı sahibi mükellefler, özürlü kimlik kartlarını belediyede ilgili görevliye ibraz etmek ve bu Tebliğ ekinde yer alan ?Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip olanlar Dâhil) Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu? ekine özürlü kimlik kartı fotokopisini eklemek suretiyle indirimli bina vergisi oranı sıfır uygulamasından yararlandırılacaklar.

?Fiyatlar düşmez, aksine yüzde 15 artar'

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Öncelikle konut fiyatlarını değerlendiren Ağaoğlu, fiyatlarda gerileme beklemediğini belirterek, ?Yukarı çıkma olabilir. Yüzde 10-15 artış olur diye düşünüyorum? dedi. Beklentisindeki en önemli neden olarak maliyetlerdeki artışı gösteren Ağaoğlu, ?Son dönemdeki ucuz konut furyasında da inşallah bir sıkıntı yaşanmaz diye düşünüyorum, o konuda ciddi endişelerim var? uyarasını yaptı.

Konut talebinde bir daralmanın söz konusu olmadığını, üretimde, stokta ve kredilerde bir balon olduğunu düşünmediğini dile getiren Ağaoğlu, sorunlu kredi oranında da sıkıntı bulunmadığını kaydetti.

?Kriz olduğuna inanmıyorum'

Ağaoğlu, son günlerdeki kriz söylentilerine ilişkin olarak da her zaman Türk ekonomisinin dinamizmine inandığını dile getire rek, ?Ben yine söylüyorum; Türkiye'de kriz olduğuna inanmıyorum. Hükümetin bilerek çıkardığı bir söylenti? ifadesini kullandı. Ağaoğlu, ?Gelecekle ilgili, krizle ilgili benim en ufak bir endişem yok? değerlendirmesinde bulundu. Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun yılın geri kalanında devam eden projelerinin dışında, 10 bin konuta yakın yeni projeye başlamayı hedeflediğini bildiren Ağaoğlu, ?Bu da bizim gelecekle ilgili en ufak bir endişemizin olmadığının göstergesidir? dedi.

Maslak'a iki proje

Bu dönemde Maslak'ta iki projeleri bulunduğunu belirten Ali Ağaoğlu, 850 dairelik küçük olan projelerinde ilansız satışa çıktıklarını ve 145 daireyi sattıklarını, 15 gün içinde projenin tamamını satmayı düşündüklerini dile getirdi. Ali Ağaoğlu, Maslak'taki projelerinin metrekare fiyatının 4 bin 800 lira civarında olduğunu, projede yapılan satışın yüzde 55'inin öz kaynaklarla gerçekleştirildiğini, önceki projelerinde bu oranın yüzde 40'lar dolayında olduğunu bildirdi.

Yeşil bina hareketine Torunlar da katıldı

Gelişen gayrimenkul sektörüyle birlikte binalarda çevreye duyarlı ve yenilenebilir enerjili sistemler gündeme geliyor. İnşaat firmaları da diğerlerinden farklılaşmak ve bir adım öne geçmek için yeşil bina sertifikası alma yarışına giriyor. Son olarak Torunlar GYO'nun İstanbul'daki ilk AVM yatırımı Torium, dünyanın en önemli yeşil bina sertifikalarından biri olarak kabul edilen ?LEED? (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) Sertifikası'nı Türkiye'de almaya hak kazanan ilk alışveriş merkezi oldu. Çevreye duyarlı uygulamalarıyla Torium, Avrupa'da da LEED Altın sahibi en büyük binalarından biri olma başarısını gösterdi.

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, ?Torium'un almaya hak kazandığı LEED Altın Sertifikası çevreye olan hassasiyetimizin somut bir kanıtı olmuştur. Torium'un almaya hak kazandığı LEED Altın Sertifikası çevre duyarlılığımızı daha da cesaretlendirdi. Torunlar GYO olarak bundan sonraki projelerimizde de çevreye duyarlı yaklaşımımızı sürdürmek, öncü ve örnek projeler hayata geçirmek hedefimiz olacak? diye konuştu.

Esenyurt ?merkez'de 3 farklı ödeme planı

Özyurtlar İnşaat tarafından Esenyurt'taki Nmerkez'de üç farklı ödeme seçeneği sunuluyor. Peşin alım yapmak isteyenler için 66 metrekare 1+1 daireler 107 bin 100 liradan, 128 metrekare 2+1 daireler 170 bin 100 liradan, 160 metrekare 3+1 daireler 188 bin 100 liradan satılıyor. Nmerkez'den ev almak isteyenlere şirket bünyesinde 60 ay vade, banka kredisiyle de 120 ay vade seçeneği sunuluyor.

120 ay vadeli banka kredisi kullananlar, 66 metrekare 1+1 daireye 890 lira taksitle sahip olabilecek. Bunun için 29 bin 750 lira peşin ödeme yapmak gerekiyor. Yine aynı seçenekte 2+1 dairenin aylık taksiti 1490 liradan başlıyor. 160 metrekare 3+1 daire için ödenmesi gereken aylık taksit tutarı ise 1690 lira.

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?

Tipi Alanı (m2) Fiyat(TL)

1+1 66 107.100

2+1 128 170.100

3+1 160 188.100

TEB ihtiyaç fazlasını satış vitrinine çıkardı

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Türkiye genelinde değeri 10 bin TL ile 8 milyon TL arasında değişen ihtiyaç fazlası gayrimenkulleri satışa sundu. TEB'in www.teb.com.tr/gayrimenkuller sitesinden satışa sunduğu taşınmazlar için teklifler alınmaya başlandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde yer alan gayrimenkuller arasında fabrika, büro, villa, apartman dairesi ve arsalar bulunuyor. İnternet üzerinden alınan teklifler banka tarafından değerlendirmeye alınarak, gerekli görüşmeler sonucunda satış gerçekleştiriliyor.

TOKİ'deki yardımcı akademik kökenli

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel döneminde Teknik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan inşaat yüksek mühendisi Dr. Ahmet Şahin, TOKİ Başkan Yardımcısı oldu. Akdeniz Üniversitesi'ndeki öğretim üyeliği ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı görevinden Antalya milletvekili adaylığı için ayrılan Dr. Ahmet Şahin'in, Antalya'da yapılan köprülü kavşakların mimarı olarak bilindiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber