Kalp cerrahisinde bir ilk daha

Haber Giriş : 02 Ağustos 2011 15:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İngiltere'de 40 yaşındaki Matthew Green, tamamı yapay olan kalp naklinin uygulandığı ilk kişi.

Matthew Green, kritik bir kalp hastasıydı. Aritmi, kalp yetmezliği ve aniden ölme şeklinde sonuçlanabilecek kalp kası rahatsızlığı vardı.

Fakat bugün, Cambridge yakınklarında bir hastenede, çığır açan bir ameliyat geçiren hasta, taburcu olma hazırlığı yapıyor.

Green, iki sene önce işe giderken her gün 9 mil gidip geldiğinden fakat zamanla, hastaneye yatmak zorunda kaldığından ve çok kısa mesafeleri dahi yürüyemez ohale geldiğinden bahsediyor. Eve dönüp, günlük işlerini yapabileceği günün heyecanıyla yaşadığını söyleyen hasta, uzun süredir oğluyla bahçede oynayamamaktan ve ailesi için yemek hazırlayamamaktan yakınıyor.

Daha önce Amerika'da ve Avrupa'nın bazı yerlerinde başarıyla tamamlanan ameliyat, gelecekte organ bağışı için bekleyenlerin yardımcısı olacak.

Geçen ay, 6 saat süren bir ameliyatın ardından cerrahlar Green'in hasta kalbini alıp yerine kalp karıncıkları ve kalp kapakçıklarının işlevini görecek olan yapay kalp cihazını yerleştirdiler.

Cihaz, 9,5 litreye kadar kan pompalayabiliyor ve bu esnada çeşitli kalp rahatsızlıklarının etkilerini ve semptomlarını giderebiliyor. Yapay kalbe güç sağlayan sürücü kısımsa, sırt çantası veya omuz çantası gibi giyilebiliyor.

Ameliyatı gerçekleştiren cerrahlardan biri açıklamasında, çalıştıkları hastanede her sene en az 30 kişinin kalp nakli için yaklaşık 1 yıl beklediğini belirtti.

Ameliyattan önce Green'in durmunun sürekli daha kötüye gittiğini belirten doktor, önce böyle bir aletin kullanılabilirliğini tartıştıklarından, çünkü cihaz olmazsa uygun bir nakil bulana kadar kendisini kaybetme ihtimallerinin çok yüksek olduğundan bahsetti.

Ameliyat çok başarılı geçti ve hasta kurtuldu. Şimdi taburcu olacağı gün bekleniyor.

TRT Haber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber