Bürokratik oligarşiye karşı sözleşmeli bürokrat dönemi/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Eylül 2011 07:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan'ın sık sık gündeme getirdiği ?bürokratik oligarşi'yi yıkmak için devrim niteliğinde bir çalışma başlatıldı. Yeni düzenlemeyle bakanlıklardaki üst düzey bürokratlar sözleşmeli olacak.

Hüseyin Özay

Bakan yardımcılıklarının ardından hükümet, üst düzey bürokraside devrim için düğmeye bastı. Halen hazırlıkları sürdürülen düzenleme ile, kamu kurumlarındaki üst düzey bürokratlar sözleşmeli olarak çalıştırılacak. Bürokratların görev süresi ise, 3-4 yıllık olacak. Müsteşar, genel müdür gibi üst düzey bürokratlar hükümet ile gelip hükümet ile gidecekler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık gündeme getirdiği ?bü-rokratik oligarşiyi' yıkmak için düğmeye basıldı.

Devrim niteliğinde düzenleme

Bürokraside devrim olarak nitelendirilen düzenlemenin, yetki kanunu kapsamında çıkarılacak kararname ile yapılması planlanıyor. Düzenleme konusunda, Başbakanlık Kanun ve Kararlar Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı bürokratlarından oluşan bir ekip çalışıyor. Dar kapsamlı ekibin 657 sayılı devlet memurları kanunda değişiklik yapan düzenlemesi son aşamaya geldi. Başbakanlık'ta üzerinde yapılacak düzenlemelerin ardından Resmi Gazete'de yayınlanacak.

Halen üzerinde çalışılan sistemde, bakanlıklardaki üst düzey bürokratlara sözleşme sistemi getirilecek. Düzenleme, kamu kurumlarındaki daire başkanı ve üstündeki bürokratları kapsıyor. Bu çerçevede, müsteşar, müsteşar yardımcıları, genel müdür, genel müdür yardımcıları ve daire başkanları sistemden etkilenecek. Hazırlanan kararname ile halen görevde bulunan üst düzey bürokratlar, havuza alınacak. İlgili bakan, havuzdaki bürokratlar arasından, boşalan koltuklara geçici olarak görevlendirme yapabilecek. Veya başarılı gördüğü bürokrat ile 2, 3 ve 4 yıllık sözleşme imzalayabilecek. Örneğin, bir bakanlığın dört yıllık sözleşme imzaladığı bürokratın görev süresi de hükümet ile birlikte sona erecek.

Özlük hakları devam edecek

Yapılan düzenlemede, ilgili bakanlıklardaki müşavirlik kadrosu sayısı artırılacak. Dolayısıyla üst düzey bürokratlar müşavir olarak istihdam edilecek. Görevden alınan veya sözleşme imzalamayan bürokratların özlük haklarında herhangi bir kayıp oluşmayacak. Görevden almalar kararname ile gerçekleştirildiği için bü-rokratların, dava açarak görevlerine geri dönmeleri de söz konusu olmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber