30 Eylül 2011'den önemli gündem başlıkları/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 30 Eylül 2011 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1. Günün önemli iç gelişmesi BDP'nin yemin edecek olması. Böylece Meclis 1 Ekim'de tam kadro açılabilecek. BDP yemin ardından saat 15:00'te TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve 16.30'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelecek.

2. Eğitim-İş, ise bölücü terör örgütünün öğretmenleri kaçırmasını Türkiye genelinde protesto edecek. (saat 12:30)

3. Dışarıda ise gözler bir yandan Troyka'nın Yunanistan'da yaptığı pazarlıklarda diğer yandan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yle Fransa'nın başkenti Paris'te yapacağı görüşmede olacak. Papandreu'nun cumartesi günkü durağı ise Avrupa Kurtarma Fonu'nda (EFSF) artırma kararını ezici çoğunlukla Meclis'ten geçiren Almanya olacak.

4. Türkiye'de ağustos ayı dış ticaret verileri açıklanacak. Veriler birçok açıdan çok önemli. Kurların hızla arttığı döneme denk geldiği için açığın daralacağı kesin. Önemli olan boyutu. Bir diğer önemi dış ticaret açığı cari açığın yani Türkiye'nin döviz ihtiyacının neredeyse tek nedeni olması? (Saat 10:00) Bugün ayrıca 2. çeyrek dış borç stok verileri ve KİT'lerin 3. çeyrek görev zararları da belli oluyor. (Saat 17.30). Meraklısı için bu iki veri de çok önemli.

5. Dünyada da önemli veriler açıklanacak. Bizi de ilgilendiren verilerin ilk sırasında Euro bölgesi eylül ayı işsizlik ve yıllık enflasyon (TÜFE) verileri var. Yıllık % 2.5'lik TÜFE, işsizlik oranı yüzde 10? Dikkatle izlenmeli. (saat 12:00) Ama daha öncesinde Fransa'da tüketici harcamaları ve üretici enflasyonu (ÜFE) açıklanacak. (saat 09.45) Almanya'da 6 aylık kamu gelir ve giderleri açıklanacak. (saat 09:00)

6. Şu günlerde söylecekleriyle piyasaların yönünü belirleyebilen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Edirne'de konuşacak. Edirne Ticaret Borsası'nda "Para politikaları" konulu konferansta Başçı yine Aşık Veysel'den, Öklid'den bahsedecek mi merakla bekliyoruz. (10.00)

7. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakereleri kapsamında ara bölgede bir araya gelecek. (10.00)

8. ABD ise kişisel gelir ve harcamaların ağustos ayı kompozisyonu açıklanacak. (Saat 15:30) Michigan tüketici güven endeksi verileri de piyasalar tarafından dikkatle izleniyor. (Saat 16:45) Komşusu Kanada'da ise ikinci çeyrek büyüme verileri açıklanıyor. Kanada'da yıllık büyüme yüzde 2'lerde bulunuyor. (Saat 15.30)

9. Danimarka 2. çeyrek milli gelir verilerini açıklayacak. 2. çeyrekte daha önce rakam yüzde 1, yıllık yüzde 1.9 olarak açıklanmıştı. Bakalım bugün bir revizyon yapılacak mı? (Saat 10:00)

10. Avrupa'nın iki 'hasta adamı'ndan biri olan İspanya'da temmuz ayı cari işlemler dengesi, İtalya'da üretici fiyatları enflasyonu (ÜFE) ve ağustos ayı işsizlik verileri açıklanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber