Gribin bulaşması için 1 metre dahi yeterli

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2011 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar gribe yakalanılmaması için sonbaharın başında aşıların yapılması gerektiğine dikkat çekerken, gripli hastanın sağlıklı bireye 1 metreden dahi hastalığı bulaştırdığına dikkat çekiyor.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Servisi Uzman Doktoru Nurullah Dikmen, "Grip virüsü kapmış bir kişiye bir metre yaklaşmanız hastalığın bulaşması için yeterlidir" dedi.

Son baharın son günleri yaşanırken, hekimler gribe yakalanılmaması için grip aşısı üzerinde duruluyor. Grip aşısının yapılmasının ardından etkisini göstermesi için 15 gün geçtiği de dikkate alınırken bu günlerde aşının mutlaka yapılarak kışa bağışık sistemi güçlenilmiş girilmesinin üzerinde duruluyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Servisi Uzman Doktoru Nurullah Dikmen, girip aşısının grip olmamanın garantisi olarak görüldüğünü, aşılama için ideal zamana girildiğini söyledi. Kışa

girildikçe gribe yakalanma riskinin arttığına dikkat çeken Dikmen, aşıdan sonraki ilk 15 günde antikorlar tam olarak faaliyete geçmediği için bulaşma riskinin sürdüğünü, bu nedenle aşı olmak için acele edinilmesi gerektiğiniz vurguladı.

"Grip, puslu havaları sever, yani tam sonbaharın başlangıcını" diyen Dikmen, "Hava bir gün yaz gibi, diğer gün kış gibidir. İşte bu dengesizlik grip virüsüne yarar. Her an, her yerde karşınıza çıkabilir. Hele ki işiniz gereği sürekli insanlarla iç içeyseniz, korunmanız imkansızdır. Grip virüsü kapmış bir kişiye bir metre yaklaşmanız hastalığın bulaşması için yeterlidir. Ama bu hastalıktan korunma şansınız var. Her yıl sadece bir kez aşı yaptırmanız yeterli. Sebep, grip virüsünün tıpkı 'saç rengini

değiştirmeyi seven bir kadın' gibi sürekli değişime uğraması. Bu nedenle çeşitli aşı türleri her yıl yapılmaktadır. Bu nedenle salgın ihtimalleri de göz önüne alınarak en etkin virüse yönelik bir aşı hazırlanıyor. Yani bir yıl önce aşıyla vücudunuza aldığınız antikorlar, yeni grip karşısında etkili olmayabiliyor" diye konuştu.

Kalp ve damar hastalığı, kanser tedavisi görenler, diyabetliler, böbrek ve karaciğer hastaları, kronik bronşiti olanlar, yaşlılar ve çocukların mutlaka aşı olması gerektiğini ifade eden Dikmen, "Burada dikkat edilecek tek husus, altı aylık olmadan önce bebeklere bu aşının yaptırılmaması. Aşı olmaması gerekenler arasında hamileler de yer alıyor. Birincil risk grupları olarak 60 yaş üstü kişilerdir. Özellikle huzurevlerinde kalanlar. Kalp-damar sistemi, akciğer, böbrek, karaciğer gibi kronik bir hastalığı

olanlar. Diyabet hastaları, bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler. Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar. Uzun süreli kortizon ve aspirin tedavisi görenlerdir. İkincil risk gruplarına ise birincil risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar, sağlık personeli, sık sık seyahat edenler, özellikle yurt dışına çıkanlar girmektedir. Yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olanlar, 38 derecenin üstünde ateşi bulunanların da aşı yaptırmaması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Dikmen, aşının sol kolun üst kısmına, verem aşısı izinin hemen yanına yapılması gerektiğini, aşının enjeksiyondan iki dakika önce buzdolabından çıkartılıp avuç içinde bekletilmesi, okul çağına kadar olan çocuklarda bir ay arayla, yarımşar doz şeklinde yapılmasının uygun aşılama yöntemi olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber