Türkiye Van için tek yürek oldu/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2011 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'da yaşanan depremin ardından halkı kin ve nefrete tahrik eden çeşitli söylem ve girişimlerine rağmen Türkiye, acılar karşısında tek yürek oldu. Siyasiler, sivil toplum kuruluşları,iş çevreleri, sanatçılar spor küpleri, belediyeler ve medya birlikte hareket etti; deprem yaralarının sarılması için Türkiye, el ele verdi.

Türkiye, geçen hafta üs üste tüm ülkeyi yasa boğan gelişmelere sahne oldu. Hakkari'deki terör saldırılarında şehit olan askerler gözyaşlarıyla toprağa verilirken, pazar günü Van'da deprem meydana geldi.

Depremin hemen ardından, sosyal paylaşım ortamlarında gerçek kimliğini gizleyen bazı kişiler, depremzedelere yardım etmek isteyen vatandaşların kafasını karıştırmaya yönelik ''ırkçı söylemlerle provokasyona'' girişti. Ancak, Türkiye'nin, sanal ortamda başlayan fitneye karşı yanıtı, daha fazla yardım, daha fazla kardeşlik oldu.

KARŞILIKLI PROVAKASYON GİRİŞİMLERİ YİNE BOŞA ÇIKTI

Diğer yandan terör örgütü, depremzedeler arasında ''devlet size yardım yapmıyor'' propagandası yapmaya başladı. Ancak bu iki taraflı art niyetli girişimlere rağmen Türkiye, doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine dayanışma örneği gösterdi. 18 Ekim'de Bitlis'in Güroymak ilçesinde görev başında şehit olan polis memuru Şaban Kılıçaslan'ın eşi İnci Kılıçaslan da acısını yüreğine gömüp, çevresinde depremzedeler için yardım seferberliği başlatarak kadirşinaslığın en anlamlı örneğini gösterdi.

İş çevreleri, bir yandan para yardımı yaparken diğer yandan ücretsiz kargo taşıma gibi hizmetlerle ülkenin doğusuna yardım akışını hızlandırdı. Sivil toplum kuruluşları, belediyeler, medya kuruluşları deprem anından itibaren yardım kampanyaları başlattı.

Kamu kurumları da hızlı ve etkin yardım için çok yönlü girişim başlattı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, bir yandan arama-kurtarma ve yardım faaliyetlerini organize ederken diğer yandan yardım kampanyası başlattı. Başbakanlığın yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı da yardım kampanyası için kolları sıvadı. İllerde de valilikler, yerel ölçekli yardım kampanyaları organize ediyor. Belediyeler de yardım yarışına girerken, 19 Mayıs günü depremle sarsılan Kütahya'nın Simav ilçesinden de Van'a yardımlar ulaştırıldı.

SİYASİLER, DAYANIŞMA İÇİNDE HAREKET ETTİ

Siyasi partiler de depreme karşı örnek bir dayanışma örneği sergiledi. TBMM'de salı günü görüşülmesi planlanan Gensoru geri çekilirken, haftalık grup toplantıları iptal edildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 bakanla depremden saatler sonra Van ve Erciş'te incelemelerde bulundu. Anamuhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, programlarını iptal ederek deprem bölgesini ziyaret etti.

Yardım kampanyasına AK Parti Grubu da katılırken, tüm milletvekillerinden 500'er TL yardım toplandı.

MEDYADA BİR İLK YAŞANDI

Siyaset ve sivil toplumdaki bu birlikteliğe, medya dünyası da katkı yaptı. Televizyon kanalları arasındaki rekabet dün akşam yerini dayanışmaya bıraktı.

12'si ulusal olmak üzere toplam 22 kanal ortak yayınla buluştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da telefonla bağlanarak yardımseverlere teşekkür ettiği 5 saatlik ortak yayın sonunda iş ve sanat dünyasından Vanlı depremzedelere 62 milyon TL bağış yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber