Enformasyon, Strateji ve Koordinasyon Kurulu Kurulması için yasa teklifi verildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2005 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Çakır, Enformasyon, Strateji ve Koordinasyon Kurulu Kurulması Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı'na verdi. Teklifin gerekçesinde, "Türkiye'nin yurtdışındaki vatandaşları ve dostlarıyla daha aktif bir politika süreci oluşturmasının önü açılmaktadır. Türkiye bu ve buna benzer konularda hazırlıksız yakalanmamalıdır. Yurtdışında interaktif bir lobi faaliyeti yapılmalı, gerek kan, gerekse duygusal bağlı olduğumuz milletler bu konuda seferber edilmelidir" denildi.

AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Çakır "Enformasyon, Strateji ve Koordinasyon Kurulu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi"ni TBMM Başkanlığı'na sundu. Yürürlük ve yürütme dahil 8 maddeden oluşan teklifin amacında şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, dünya devletler ailesinin onurlu ve eşit bir üyesi olarak, dünya barışına her türlü katkıda bulunur. Bu katkıyı sağlarken, kendi ulusal tarihi ile ilgili olarak, uluslararası hiçbir hukuksal metne bağlanmayan, asılsız, mesnetsiz ve önyargılı karar ve ifadelere karşı çıkar. Bu karar ve ifadelerin yanlış ve hukuki dayanağı olmadığını, dünya milletler ailesine doğru ve dolaysız anlatmak için her türlü enformasyon ve bilgi kaynağı sağlamayı, elde edilen veri ve bilgilerin Türkiye ve dünya Kamuoyuyla paylaşılmasını amaç edinir."

Teklife göre Koordinasyon Kurulu, Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği ve takdir edeceği sayıda sivil toplum kuruluşu ve basın mensubu temsilcileriyle Milli Eğitim, İçişleri, Dışişleri, Milli Savunma Bakanlıkları'ndan üçer, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Türk Tarih Kurumu, Milli Güvenlik Kurulu Genel sekreterliği, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce görevlendirilecek 3'er kişiden oluşacak. Bu kişilerin belirlenmesinde, basım-yayım, tarih, uluslararası ilişkiler, dış politika, mukayeseli hukuk konularında en az 10 yıl ihtisas yapmış, iyi derecede en az bir yabancı dil bilinmesi şart koşuluyor.Bakanlar Kurulu'na ise kurul üyeleri arasından bir Başkan ve Başkan Vekili seçme yetkisi veriliyor.

Teklife göre kurul, Başkan ve üyelerinin görev süresi 4 yıl olacak. Başkanlık veya üyelikler, görev süresi dolmadan herhangi bir sebeple boşaldığı takdirde, boşalan üyeliklere bir ay içinde Bakanlar Kurulu'nca atama yapılacak. Kurul, teklifin amacı doğrultusundaki hedefleri yerine getirecek. Bunun yanı sıra ülke içinde ve dışında kamuoyu oluşturacak. Temel milli menfaatlere karşı yapılan ve yakıştırılan haksız iddialara karşı, devletler nezrinde girişimler yapacak. Yabancı devletlerde yaşayan Türk vatandaşlarını bilinçlendirecek. Bu faaliyetler, yabancı devletlerdeki elçilik, başkonsolosluk ve konsolosluklar ile Türkiye'nin yabancı devletlerdeki resmi kurum ve kuruluşlar temsilcileri marifetiyle yapılacak.

Kurul yabancı devletlerde yaşayan Türk vatandaşlarının kurduğu sivil toplum kuruluşları nezrinde de bu kanun uyarınca belirlenen hedefleri yerine getirmek için girişimlerde bulunacak. Kurul, yurtiçi ve yurtdışındaki tüm kesimlerle geniş bir diyalog ve hoşgörü zemininde yazılı ve görsel basında kamuoyu oluşturmada, panel, sempozyum, halk günü ve geziler tertip edilmesinde gerekli koordinasyonun sağlanmasında Başbakanlık imkan ve olanaklarından istifade edecek. Gerekli mali imkanların sağlanmasında Başbakanlık bütçesinden gerekli ödenek tahsis edilecek. Kurul her ay düzenli olarak, diğer günlerde ise Bakanlar Kurulu'nun alacağı lüzum kararı üzerine herhangi bir zamanda Başbakanlıkta toplanabilecek. Kurul'un sekreteryası ise Başbakanlık nezrinde oluşturulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber