Muhalefet liderlerine milletten beğeni konusunda soğuk duş

Haber Giriş : 03 Şubat 2012 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

21 İLDE YAPILAN KAMUOYU ARAŞTIRMASINDAN ÇARPICI SONUÇLAR ÇIKTI

ANDY-AR'ın son siyasi gündem araştırmasında ?Liderlerin en beğendiğiniz özelliği ne?? sorusuna Kılıçdaroğlu ve Bahçeli için yüzde 70'in üstünde ?beğendiğim özelliği yok? cevabı çıktı.

ANDY-AR Araştırma Şirketi tarafından 2 bin 862 kişi ile 21 İlde 24-30 Ocak tarihlerinde yapılan araştırmada ?Bu Pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz' sorusuna katılımcıların yüzde 53.7'si AK Parti yanıtını verdi. Araştırmaya göre CHP yüzde 21.1 ile ikinci oldu. Anketten çıkan en ilginç sonuçsa liderlerin en sevilen özellikleri konusunda oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli için ?Beğendiğim özelliği yok? cevabı yüzde 70'lerin üzerinde çıktı.

Her ay düzenli olarak yapılıyor

Türkiye'deki siyasi gündemin nabzını tutmak için Andy-Ar tarafından rutin olarak yapılan ?Türkiye siyasi gündem araştırması Ocak 2012' araştırması sonuçları açıklandı. İstanbul, Ankara, İzmir,

Bursa, Adana, Konya, Gaziantep, Antalya, Mersin, Kocaeli, Diyarbakır, Samsun, Kayseri, Sakarya, Eskişehir, Erzurum, Sivas, Trabzon, Denizli, Şanlıurfa ve Zonguldak'ta yapılan araştırmaya göre AK Parti oy oranlarında yüzde 53.7 ile birinci parti çıkarken, CHP yüzde 21.1 ile ikinci, MHP yüzde 15.6 ile üçüncü, BDP ise yüzde 5.9 ile dördüncü sırada yer aldı.

AK Parti'nin avantajı istikrar ve lider

AK Partiye oy veren seçmene yöneltilen partiye hangi kriterlere göre oy verdiği sorusuna ise katılımcıların yüzde 25.3'ü istikrar, yüzde 20.6'sı lider, yüzde 16.9'u ideoloji, yüzde 15.2 iş yapması, yüzde 10.9'u alternatifi olmaması ve yüzde 11.1'i diğer faktörleri gösterdi. CHP'ye oy verenlerin tercih listesinde ilk sırayı yüzde 62.9 ile ideolojime uygun yanıtı yer alırken, MHP'de ilk sırada yüzde 71.5 ile ideolojime uygun, BDP'de ise yüzde 61.4 ile ideolojime uygun yanıtları sıralandı.

Anketin en ilginç kısmı beğeniler

Araştırmada yöneltilen ?Başbakan Erdoğan'ın beğenmediğiniz özelliği nedir' sorusuna yüzde 40.8 ?Beğenmediğim bir özelliği yok' yanıtı verildi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun en beğendiğiniz özelliği nedir' sorusuna ise, yüzde 75.1 oranında ?Beğendiğim bir özelliği yok' yanıtı verilmesi dikkat çekerken, Bahçeli için aynı soruya ?Beğendiğim bir özelliği yok' diyenlerin oranı yüzde 79.5 oldu. HABER MERKEZİ

Halk istikrarla ideoloji arasında seçim yaptı

ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi Başkanı Faruk Acar, araştırmadan çıkan AK Parti'nin yüzde 53.7 oranındaki oyunu analiz etti. AK Parti seçmenin oy tercihinin başında istikrar seçeneğinin geldiğine işaret eden Acar, şunları söyledi: ?AK Parti seçmeni istikrarı tercih ediyor. Daha çok ekonomi çevrelerinin dile getirdiği istikrar söylemini AK Parti seçmeninin yarıya yakınının kabul etmesi önemli bir durum. AK Partili seçmenin yüzde 20.6'lık bölümünün liderlik yönünde oy kullandığını belirtmesi ise Recep Tayyip Erdoğan'ın seçmen üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. AK Parti'ye Başbakan Erdoğan'ın liderlik vasfı için verilen oy oranının ise CHP'nin aldığı toplam oyun sadece 5 puan altında olması dikkat çekici bir husustur.? CHP seçmeninin oy tercihinin ideolojik olmasını da değerlendiren Acar, ?Tercih nedeninin ideoloji olması, sol ve sosyal demokrat seçmenin kopmaz bir biçimde CHP ile bütünleştiği anlamına geliyor? dedi.

Muhalefetteki ideolojik bütünleşme

MHP seçmeninin birinci tercihinin ideoloji olmasını ?MHP bu anlamda seçmeni ile bütünleşiyor? şeklinde yorumlayan Faruk Acar, BDP seçmeninin tercihlerinin ise BDP'nin tamamen Kürt politikasına angaje olduğunun göstergesi olduğunu dile getirdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber