BDDK'dan dikkat çeken açıklama

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 26 Şubat 2012 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK, bankaların müşterilerinden aldığı komisyon, masraf ve ücretlerin üst limitini belirleme konusunda yasal bir yetki bulunmadığını açıkladı.

Kurum sınırın bankaların ahlak ve adabıyla belirlenebildiğini bildirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), vatandaştan gelen şikayet mektupları kapsamında bankaların aldığı masraf, komisyon ve ücretler konusunda dikkat çekici açıklamalar yaptı. BDDK, vatandaşlardan gelen ?Bankaların masraf, komisyon veya ücret adları altında talep ettikleri tutarlar yasal mı?'sorusu üzerine şu cevabı verdi:

'Bankalar serbesttir'

"Bankalar Kanunu ve Bakanlar Kurulu'nun verdiği yetki çerçevesinde Merkez Bankası'nın yayınladığı tebliğ hükümleri uyarınca, bankalar tarafından kullandırılan kredilerde uygulanacak faiz oranları, faiz dışında sağlanacak diğer menfaatler ve tahsil olunacak masrafların niteliklerinin ve sınırlarının serbestçe belirleneceği hüküm altına alınmıştır." BDDK, bu masraflar arasında dosya masrafı, istihbarat ücreti, tahsis komisyonu, ekspertiz ücreti, ipotek fek ücreti, rehin ve haciz kaldırma ücretini saydı. BDDK, bankalara serbesti sağlanırken herhangi bir yasal sınırlama getirilmediğini de dikkat çekti. Ücretler konusunda sözleşme serbestisi bulunduğunu da vurgulayan BDDK, ancak şu tespitte bulundu:

Genel hukuk önemli

?Ancak, gerek kredilerde faiz dışında sağlanacak diğer menfaatler ve tahsil olunacak masraflar, gerek mevduat kabulüne ilişkin işlemler ile diğer bankacılık hizmetlerine ilişkin olarak hesap işletim ücreti, masraf, komisyon ve sair adlar altında bankaların talep edebilecekleri ödemelerde sözleşme serbestisi ilkesinin geçerli olması, bu hususlarda hiçbir hukuki sınırlandırma olmayacağı anlamına gelmemektedir. Zira, bütün sözleşme ilişkilerinde olduğu gibi bu husustaki sözleşme hükümleri de genel hukuk hükümlerine, emredici hukuk kurallarına, ahlaka ve adaba uygun olmak durumundadır."

Dava açabilirsiniz

BDDK bankaların ücret, masraf ve komisyonlara ilişkin uygulamalarının hukuka aykırı olduğu iddialarının özel hukuk ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlık niteliğinde olduğunu bu iddialara ilişkin olarak ilgili yargı mercilerine başvurulması gerektiğini de belirtti.

Sözleşmeyi okuyun

BDDK'ya bankaların kredi kartı için kart aidatı talep edip edemeyecekleri de soruldu. BDDK bu soruya da ?Sözleşmede açıkça bu yönde hüküm yoksa kart aidatı alınamaz" cevabını verdi. BDDK vatandaşı, sözleşmelerini yeniden incelemelerini ve buna göre gerekli görülmesi halinde hukuki yollara başvurmalarını önerdi.

10 yıllık aidat geri alınabilir

Tüketici Hakları Derneği, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nden gelen sevindirici haberi kredi kartı kullanıcılarıyla paylaştı. Eskiden geriye dönük 2 yıl olan kredi kartı aidatları 10 yıl geriye dönük olarak alınabilecek. Kredi kartı aidatlarını geri almak isteyenlere dernek yardımcı olacak.

HABER: Erdoğan SÜZER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber