Kadın subaylara daha uzun hamilelik izni

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 09 Mart 2012 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Levent İÇGEN / ANKARA

Genelkurmay TSK personelinin özlük ve izin haklarına ilişkin kanun taslağı hazırladı. Taslakta, kadın subay-astsubaylara verilen 6 aylık ücretsiz doğum izni süresinin uzatılması da yer alıyor

?MİT mensuplarına soruşturma için geçerli olan izin kriterinin, Genelkurmay'ı harekete geçirdiği, yasa taslağı hazırlayan kurumun, terörle mücadele eden askerler hakkındaki soruşturmaların bakan ya da Başbakan iznine bağlı olmasını istediği? iddia edilmiş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, son yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından bu iddiayı yalanlamıştı.

Genelkurmay'ın Başbakanlığa gönderdiği kanun taslağının ayrıntılarına VATAN ulaştı. Taslağın yasalaşmasıyla birlikte, TSK'daki kadın subay-astsubayların 6 aylık ücretsiz doğum izni süresi uzayacak. Yedeklik yoklaması, askerlik meclisi ve ilk yoklamanın kaldırılmasının yasal alt yapısı oluşturulmuş olacak.

Taslakta, TSK personelinin mazeret izni, TSK personeli babaya doğum izni süresi, rütbeli personelin tahsil seviyelerine göre derece ve kademe başlangıçları gibi konulara da düzenlemeler getirildiği öğrenildi.

Bakan açıklamıştı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, ??Yedeklik yoklamasını, ilk yoklamayı ve askerlik meclisini kaldıracağız. Şu anda sadece günde iki kişinin geldiği askerlik şubelerimiz var. Yıllık 700'ün altında gelenler var. Mesafe de 45 dakikadan az ise ki zaten internet üzerinden yapılacak, o zaman bu askerlik şubelerini açık tutmanın bir faydası olmadığını düşünüyorum. Artık nüfus göçüyor, büyük illere geliyor. Nüfusu düşük olan ve göç veren illerdeki askerlik şubelerine ihtiyacın azaldığı görülmüştür? demişti.

Başbakan Erdoğan da işlem hacmi düşük 181 ilçede askerlik şubelerini kaldırılacağını açıklamıştı. Bu ilçelerin 1 saat uzaklıktaki en yakın askerlik şubesinin bünyesine dahil edileceğini belirten Erdoğan, ?Bu şekilde 181 ilçe askerlik şubesini kapatarak yıllık 40 milyon lira tasarruf sağlayacağız? demişti.

AYM kendi kanununu görüştü

AYM, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'la ilgili açtığı davada, iptal istemlerini büyük ölçüde reddetti. Mahkeme, kanunun KHK'ların ancak ?yetki kanununda öngörülen süre içinde çıkarılmadığı ve Cumhurbaşkanı ile Bakanlar Kurulu üyelerinin imzalarının eksik olması? halinde iptal edileceğini düzenleyen hükmü iptal etti. AYM, CHP'nin bunun dışındaki iptal taleplerini ise reddetti. Reddedilen düzenlemeler arasında AYM'deki oylamalarda eşitlik çıkması halinde Başkan'ın oyunun iki oy sayılacağına ilişkin düzenleme de yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber