Habur Sınır Kapısı'nda Irak'a davullu zurnalı protesto

Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak'a yük taşıyan kamyon şoförleri, Irak Hükümeti'nin yeni uygulamasını davulu zurna eşliğinde halaylar çekerek protesto etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2012 19:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şoförler, Şırnak İl Özel İdaresi'ne ait TIR parkında araçlarına bayrak asarak kontak kapatma eylemine geçti. Eylem nedeni ile araç kuyrukları 30 kilometreye ulaştı. Şoförler sorunun çözülmesi için başbakanlığın devreye girmesini istedi.

Irak Hükümeti'nin Irak'a yapılacak ihracatlarda, yaş meyve ve sebze dışındaki tüm ürünlerde İsviçreli SGS isimli gözetim firmasından gözetim raporu koşulunu getirmesi araç şoförleri isyan ettirdi. Yapılan uygulama ile şoförler ton başına 8 Amerikan doları ödemek zorunda kalıyor. Uygulamaya tepki gösteren sürücüler Şoförler Şırnak İl Özel İdaresi'ne ait TIR parkında davul zurna eşliğinde halaylar çekerek eylem başlattı. Eylemde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Uygulamaya tepki gösteren şoförlerden Mustafa Yılmaz, ?Irak Hükümeti'nin yeni getirdiği uygulama nedeni ile çok zor durumda kaldık. Bizden kalite kontrol ücretleri adı altında ton başına 8 Amerikan doları almaya başladı. Her araç ortalama 25 ton yük alıyor, bu da 350 TL'ye denk geliyor. Biz bunu ödersek bize hiçbir şey kalmaz.? dedi.

Sürücülerden Zübeyir Yalçın, çok mağdur durumda olduklarını söyleyerek, şöyle konuştu: ?Irak'ın yeni uygulamaya koyduğu kalite kontrol belgesi SGS'yi bakanlığa ilettik, ama bizi ciddiye almadılar. Defalarca ulaştırma bakanlığını aradım, ama beni hep başka birine yönlendirdiler. Hiçbir sonuç çıkmadı. Devlet de biliyor ki Güneydoğu'nun geçim kaynağı Habur Sınır Kapısı'dır. Yetkililerin bir an önce bu işe bir çözüm bulmasını istiyoruz.?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen kamyon sürücülerden Mehmet Şimdi, ?Başbakan, ihracat rekorlarını gündeme getiriyor oysa ki biz mağdur durumdayız. Gümrük kolcular, birkaç litre fazla getiriyoruz diye bizlere 300-400 litre mazot cezası kesiyor. Oysa ki tek geçim kaynağımız Habur Sınır Kapısı'dır.? şeklinde konuştu.

Konu hakkında açıklamada bulunan İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Bölge Müdürü Hasan Eken, sorunun Irak Hükümeti'nin yeni çıkarmış olduğu uygulamadan kaynaklandığını söyledi. Hasan Eken, ?Irak Hükümeti'nin yeni çıkarmış olduğu kalite kontrol belgesinin ücretini vermek istemeyen şoförler TIR parkında eylem başlattılar. Ancak Habur Sınır Kapısı'nda giriş ve çıkış işlemleri 24 saat boyunca yapılmaya devam edilmektedir.? ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber