İzmir Büyükşehir'in su zammına eleştiri: Bu nasıl halkçılık?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU)'nin suya yaptığı yüzde 21 oranındaki zammı, AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, "Bu nasıl halkçılık?" sözleriyle eleştirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Partili meclis üyelerinin karşı çıkmasına rağmen CHP'li meclis üyelerinin oyları ile suya yüzde 25'lere varan zam yapıldığını belirten Çakar, "Türkiye'nin en pahalı suyunu kullanan İzmirli bu haksız zamla iyice ezildi. İzmirli diğer büyükşehirlerde yaşayanlardan suya yüzde 50 daha fazla para ödeyecek. İzmir'e doğru düzgün bir hizmet yapamayanlar, İzmirli'yi bu haksız ve görülmemiş zamla adeta CHP'ye oy verdiğine pişman etmiştir. İzmir'de su maliyetlerinin diğer büyükşehir belediyelerinden daha ucuz olmasına rağmen, suyu kullanan halka Türkiye'nin en pahalı suyunu satması anlaşılır ve kabul edilir bir şey değildir." dedi.

Yapılan zammın yüzde 25'leri bulduğunu, zam oranının yüzde 12,5 olarak açıklanmasının doğru ve etik olmadığını kaydeden Çakar, "Yapılan zam yüzde 25'lere varmışken, zammı yüzde 12,5 diye açıklamak, İZSU yetkililerine ve Büyükşehir Belediye Başkanı'na yakışmamıştır. Seçilmişlerin ve kamu yöneticilerinin olmazsa olmaz şartı dürüst ve güvenilir olmalarıdır. Geçmişte yapılan zamlar mahkemeden dönünce adeta İzmirli'yi cezalandıran CHP'li Büyükşehir Belediyesi halka ödemek zorunda olduğu 38 milyonu İzmirli'den 98 milyon olarak geri alıyor. Bir veriyor 3 alıyor. Kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alıyor." şeklinde konuştu.

İzmirli'nin yapılanın farkında olduğunu dile getiren Yusuf Kenan Çakar, sözlerine şöyle devam etti: "İzmirli buna layık ve mecbur değildir. Yapılan bu haksız, hukuksuz, aşırı zamma tüm siyasi partiler, tüm sivil toplum kuruluşları, toplumun tüm dinamikleri ve tüm İzmirliler topyekun tepki gösterecektir. Yapılan bu zam zulüm haline gelmiştir. İzmirli bu zamma direnecektir. Biz de AK parti olarak, AK Partili belediye meclis üyeleri olarak, sonuna kadar İzmirlilerin yanında olacağız ve destek vereceğiz."

EDP: SUYA YÜZDE 25 ZAM YAPILDI

Eşitlik ve Demokrasi Partisi(EDP)'nden su zammıyla ilgili yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediyesi'nin İzmirliler'den aldığı fazla su parasını mahkeme kararıyla geri ödemek zorunda kaldığı hatırlatıldı. Açıklamada, "İzmirlilere mahkeme kararıyla geri ödeme yapan belediye daha fazlasını yeni zamla geri alarak adeta kaşıkla vermek zorunda kaldığını kepçeyle geri alıyor." denildi.

Büyükşehir'in 2012 başında suya yaklaşık yüzde 10 zam yaptığını, son olarak da yüzde 25.6'ya varan zam yaptığını belirten EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı, açıklamasında şunları dile getirdi: "2012 yılı zam toplamı yüzde 35'i geçmiştir. Geçtiğimiz aylarda CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na 'Belediyelerin her haneye 10 tona kadar suyu ücretsiz sağlamaları' için yasa teklifi verdi. Şimdi aynı partinin büyükşehir belediyesi, hiçbir şeyi umursamadan bırakın ücretsiz su sağlamayı zam üstüne zam yapıyor, suyu ticari bir meta olarak görüyor, su hizmetlerini de ticari işletmeciliğe dönüştürüyor. Bu durum CHP açısından siyaseten tutarsızlıktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber