Gül: Sodaları satamayınca cumhurbaşkanı oldum/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gül, Stanford Üniversitesi'nde liderliği anlattı: Çocukken bağırmaya utandığım için soda satamayınca eğitime devam ettim. Çok zengin olabilirdim ama Cumhurbaşkanı olamazdım

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın en önemli eğitim kurumlarından Stanford Üniversitesi'nde liderlik üzerine bir konuşmada, kendi deneyimlerinden de örnek verdi. Gül, küçükken, Kayseri'de amcasının kendisine soda sattırmak istediğini ancak "Buz gibi soda" diye bağıramadığı için testten geçemediğini anlattı. Gül "O gün soda satabilseydim bugün zengin olabilirdim ama Cumhurbaşkanı olamazdım" dedi. Cumhurbaşkanı Gül'ü üniversitede iki ilginç isim karşıladı. Bunlardan biri Gül'ün Dışişleri Bakanı olduğu dönemde mevkidaşı olan Condoleezza Rice, diğeri ise San Francisco'da yaşayan büyük oğlu Ahmet Gül'dü. ABD eski Dışişleri Bakanı Rice, Gül'ü "Sizi yeniden görmek beni çok mutlu etti" diyerek karşıladı. Gül ise Rice'a "Kondo" diye hitap etti. Gül, Stanford Üniversitesi İşletme Bölümü'nde öğrenim gören yüksek lisans öğrencilerine önceki gün liderlik dersi verdi. Liderliğin, başarısızlıklar sonucu da elde edilebildiğini anlatan Gül, bu savını küçükken yaşadığı ilginç bir deneyimle pekiştirdi. Memleketi Kayseri'nin girişimcileri ile ünlü bir şehir olduğunu hatırlatan Gül, "Eğer çocuk kabiliyetli görünüyorsa, aile genellikle hemen iş hayatına atılmasını sağlar. Çocuk pazarlamada başarılı değilse, onun eğitime devam etmesini sağlarlar. Bana da böyle bir test uygulandığını hatırlıyorum! Amcam bana 'Buz gibi soda' diye bağırarak satış yaptırmak istedi. Ancak bağırmaya utandığım için satış yapamadım. Eğer o gün orada başarılı olsaydım bugün muhtemelen Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı olmamış olurdum. Eğer soda satmakta başarılı olsaydım, tabi şu anda daha zengin olurdum" diye konuştu. Liderliğin gerçekleri söylemeye yönlendirdiğini belirten Gül, bu konuyla ilgili olarak da Refah Partisi'ne 2000'de başkan adayı olduğu dönemi örnek gösterdi. Parti üyelerine, yürüttükleri siyasetin partinin tarihi geçmişiyle alakasız olduğunu söylemekle büyük bir risk aldığını anlattı. Gül "Bu reform ve yenilikçi strateji ve anlatım, AK Parti'nin temelini atmıştır" dedi.

Rice'dan demokrasi vurgusu

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını tamamladıktan sonra Rice'ın ve öğrencilerin sorularını yanıtladı. Stanford Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan, eski ABD Dışişleri Bakanı Rice, Gül'e "İslam ve demokrasi bir arada olabilir mi?" diye sordu. Gül, Türkiye'nin çoğunluğunun Müslüman olmasına rağmen demokrasinin çok iyi işlediğini anlattı. 2002'den bu yana köklü reformlar yapıldığı hatırlatan Gül, Türkiye'deki demokrasiden ilham alındığını söyledi. Yeni Anayasa çalışmalarına da başlandığını hatırlatan Gül, "Yakın gelecekte İslam ve demokrasinin bir arada olacağı çok ülke göreceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber