Günay: Tarihi eserler, insanlığa aittir

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, hangi ülkede olursa olsun tarihi eser ve tarihi yerlerin bütün insanlığa ait olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 15:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çorum Valiliği ve Hitit Üniversitesi tarafından ev sahipliği yapılan 34'ncü Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu başladı. Anitta Otel'de düzenlenen sempozyuma katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tarihi eser ve tarihi yerlerin bütün insanlığa ait olduğunu belirtti. Günay, Türkiyedeki bir tarihi yerin bir başka ülkedeki insana, başka ülkede bulunan bir yerinde Türk insanına ait olduğunu söyledi.

Kendilerine göre yabancı kazı başkanlarının da istediği şekilde rahatça çalışabileceğini dile getiren Günay, "Bulduklarınızla ilgili yazıları Almanca, İngilizce yazıyorsanız, Türkçe de yazacaksınız. Eğer kazı yapılması için işbirliğine girmişsek sizlerle Türkçe'nin de bir bilim dili olarak gelişmesini istiyoruz. Böyle bir amacımız var. Kazı yaptığınız ülkenin diline saygı göstererek bunu yapacaksınız. Sadece yabancı kazı başkanlarından değil, yerlilerden de eleştiri aldık. Eğer biz bu kadar kaynak ayırıyorsak, işbirliği de yapacağız. Kazı başkanlarını yerli ve yabancı diye ayırmadık. Bazı kazıları iptal ettik. İki kez uyardık, zaman ayıracaksınız, koruma önlemleri alacaksınız. 'Burada bu toprağı seven insanların çalıştığı anlaşılacak' dedik, buna gereken önemi verenleri alkışladık. Vermeyen yerli yabancı fark etmeksizin emeklerine teşekkür ettik." dedi.

"BULUNTULAR YOL KENARINA ATILMASIN"

Yol kenarlarında bazı buluntular olduğunu belirten Günay, kazı başkanlarına seslendi: "Herkesin aylarca arazide çalışmasını beklemiyoruz. Tabiki uzun zaman ya da kısa süre çalışılacak alanlar vardır. Bu uzun çalışılacak yerlerde ekipleriniz gelsin, bir ön çalışma yapsınlar. Bu çalışmayı bizimle paylaşsınlar. Kazsınlar tabi ama kazdıklarını yolun bir kenarına atmasınlar. Buluntuların yol kenarına atıldığını bulduğumuz, gözlemlediğimiz, tespit ettiğimiz yerler oldu. Kazı başkanlarımız bunları uygun şekilde korusunlar."

Kazı çalışmalarına büyük destek verdiklerini belirten Günay, bu alanda yeni çalışmaların olduğu bilgisini verdi. Diğer oturumun başlamasının ardından salonun boşalmış olduğunu gören Ertuğrul Günay, "Bu ne hal daha sempozyumun ilk oturumunda böyle boşalıyorsa yapmayın daha iyi." dedi.

Bakan Günay'ın kızmasının ardından salondan ayrılan davetliler tekrar salona getirildi. Buradaki programında ardından Günay, Kitap Fuarı'nı gezdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber