Uzmanlardan sınav uyarısı

Adıyaman Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Cebrail Çirkin, LYS ve SBS sınavlarına az bir süre kaldığını hatırlatarak velilerin çocukları ile günlük konuşmalar yapmalarını ve sınavı hatırlatmamalarını istedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adıyaman Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Cebrail Çirkin, gençlerimizin nasıl ve ne şekilde yaşayacağını belirleyecek sınavların yaklaştığını belirterek "Anne, baba, öğretmen ve toplum olarak duyarlı, hassas ve sabırlı olacağımız, daha fazla empati kuracağımız ve fedakarlık yapacağımız günlerin içerisindeyiz" dedi.

Bu dönemde yaklaşık 4 milyon öğrencinin okulunu ve mesleğini seçecek olan sürecin stresi ve yoğunluğunu yaşadığını anlatan Çirkin, şöyle konuştu: "Ayrıca, ebeveynlerin ve toplumun yüksek beklentileri karşısında baskı altında kalmaktadırlar. Tabii ki anne, baba olarak çocuklarımızın yüksek puan almasını, popüler okullarda okumasını ve bol kazanç sağlayarak rahat ve mutlu bir yaşantısının olmasını isteriz. Ancak, bu istek ve beklentilerimizi çocuklarımıza bazen o kadar çok yansıtırız ki, çocuklarımız bu sınavları son nokta olarak görür. Çocuklarımız, olacak ya da her şey bitecek diye düşüncelerin zaman zaman baskın olduğu bu dönemde onları anlamak ve rahatlatmak yerine, kıyaslama yaparak nasihat ederek, öneriler vererek çocuğumuza iyilik yaptığımızı düşünürüz. SBS ve LYS sınavlarının yapılacağı haziran ayı 8 ve 12 yıllık birikimlerin aktarılacağı bir aydır. Öğrenci aile, öğretmen ve tüm ilgililerin başarı, verimli çalışma, etkili iletişim, yaklaşım tarzları, kaygı ve stres durumlarının ölçüleceği bir ay olacaktır. Bu günden sonra çocuklarımızın akademik birikimlerini artırmamız imkansız olacaktır."

Çocukları stres ve kaygıya sokacak tutum ve davranışlar içerisinde bulunmamak gerektiğini anlatan Çirkin, sözlerine şöyle devam etti: "Anne, baba ve ilgili kişiler olarak çocuğun potansiyeli doğrultusunda beklentilerimizi ayarlamak ve hissettirmek, çocukla iletişim içerisinde olmak ve empati anlayıştan kopmamak, çocukla iletişimimizde kaygı ve stresten uzak olmak, çocukların bugüne kadarki gayret ve çabalarını görmek ve bunu hissettirmek onlar için en iyisi olacaktır. Çocuklarımıza verdiğimiz değer sonucunda kendilerine olan güvenleri artacak ve başarı gerçekleşecektir."

Sınavların yaklaştığı bu günlerde kaygı ve motivasyonun en çok konuşulan konuların başında geldiğini anlatan Çirkin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sınav yaklaştıkça heyecan artacaktır. Az kaygının başarı getireceği, yüksek kaygının başarısızlık getireceği unutulmamalıdır. Kaygının istendik düzeye çekilmesinde başrol anne ve babadır. Eğer anne ve baba durumu kontrolde güçlük çekiyorsa zaman geçirmeden okul rehber öğretmenlerinden veya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünden destek almalıdır. Bu günlerde öğrencilerimizi çok fazla sıkmamak, uyku düzenlerini ayarlamak, öneri ve nasihatlerde bulunmamak, kıyaslama yapmamak düzenli ve dengeli beslenmelerine özen göstermek, olumsuz enerjilerini atacakları ve akranlarıyla beraber gezip konuşacakları imkanlar sunmak stres ve kaygıyı azaltacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber