Samsun Tabip Odası: Normal doğum yaptıracak hekimin arkasında durulmalı

Samsun Tabip Odası, normal doğumu teşvik etmeyen isteyen Sağlık Bakanlığı'nın öncellikle 'Sezaryen yapmadın, bebeğim sakat oldu' diye hakkında dava açılan kadın doğum uzmanlarının arkasında durması gerektiğini bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 18:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

. Geçmişte doktorların arkasında durulmadığını kaydeden oda, ayrıca gebelerin normal doğumun avantajları, sezaryenin riskleri konusunda eğitilmesi hatırlatmasında bulundu.

Son günlerde kamuoyunda tartışmaya neden olan sezaryen oranlarının yüksekliği ile ilgili Samsun Tabip Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın bir açıklama yaptı. Tartışmaların bugünün konusu olmadığını, geçmişten günümüze var olarak geldiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın, kamu hastanelerinde yüzde 40?45 olan sezaryen oranlarının, özel hastanelerde yüzde 90- 100 oranlarında olduğuna dikkat çekti.

Samsun Tabip Odası Başkanı Günaydın konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında şunları dile getirdi: ?Kamuda çalışan kadın doğum uzmanları bu oranların yüksek olmasının tek nedeniymiş gibi Ankara'ya eğitime gönderildi. Sezaryen yapmadın, bebeğim sakat oldu diye hakkında dava açılan kadın doğum uzmanlarının arkasında durulmadı. Geçmişte, özel hastanelerde doğumun problemli denilerek takip edilen hastalar, doğum evlerine geldiğinde normal doğum yapabilirsin denildiğinde, kadın doğum uzmanı, ?Bu çocuk sezaryenle doğacak' denildi. 'Senin muayenehane gelmedik onun için normal doğum yaptırıyorsun. Bu çocuk doğarken bir şey olursa seni buraya sererim' tehditlerine maruz kaldı. O psikoloji ile hastasına müdahale etti.?

?Bugün Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kadın doğum uzmanlarının çok azı doğumla ilgilenmektedir.? diyen Günaydın, sözlerine şöyle devam etti: ?Zira, olabilecek komplikasyonlarda büyük tazminatlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Ancak doğumla uğraşan uzmanlar büyük paralar kazanmakta ve kendilerini büyük poliçe bedelleriyle mesleki sigorta yaptırmaktadırlar. Ülkemizde tazminatlar söz konusudur, ancak kazançlar yapılan işin stresi ve karşılaşılacak tazminatlarla orantılı değildir. Sezaryen oranlarının azaltılması için alınmak istenen tedbirler içinde normal doğum puanlarının artırılması, sezaryene daha az ücret, katkı payının yasaklanması gibi palyatif tedbirler konuşulmaktadır. Halbuki, öncelikli olarak normal doğum yaptıracak kadın doğum uzmanı, arkasında Sağlık Bakanlığı'nın gücünü hissetmelidir. Gebeler normal doğumun avantajları, sezaryenin riskleri konusunda eğitilmeli, sakat doğan her bebeğin sakatlığının doğuma bağlı olmadığının vatandaşlara iyi anlatılması gereklidir. Sonuç olarak, önce hekime güvenilmeli, bu kamuoyuna deklare edilmelidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber