BTSO Başkanı Sönmez: Gıdadaki fiyat düşüşü sürpriz oldu

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, mayıs ayında enflasyonun, gıda fiyatlarındaki sürpriz gerilemeyle beklenenden daha iyi geldiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 18:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yazılı açıklama yapan Sönmez, piyasaların Mayıs ayında yüzde 0.4 artış beklediği Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE)'nin yüzde 0.2 azaldığını hatırlattı. Sönmez, şunları dile getirdi:

"Bu gelişmede, işlenmemiş gıda fiyatlarında baz etkisinin de ötesinde, yüzde 4.2'lik düşüş ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki yüzde 0.5'lik azalma etkili oldu. Petrol ve altın fiyatları başta olmak üzere emtiadaki gerileme genele yayılınca, yıllık TÜFE yüzde 11.1'den yüzde 8.3'e indi. Bu gelişmenin şimdilik para politikalarında bir gevşemeye yol açmasını beklemiyoruz. Ancak trend böyle giderse Merkez Bankası'nın hareket alanı genişler."

Mayıs ayında, gıda fiyatları dışında mal fiyatlarında da düşüşler yaşandığını, uluslararası petrol ve altın fiyatlarındaki düşüşlerin ulaştırma ve diğer hizmetler kalemlerini gerilettiğini vurgulayan Sönmez, son üç aydır mevsim normallerinin üstünde seyreden giyim fiyatlarının da Mayıs ayında mevsim normallerinin yüzde 3 altında gelerek, enflasyonun beklentilerin altında gelmesine sebep olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber