Kanal Temizliği Projesi'yle yüzde 15'lik su kaybı yüzde 4'e düşecek

Devlet Su İşleri (DSİ) Antalya Manavgat Ovalarını (AMO) İşletme ve Bakım Şube Müdürlüğü, hazırladığı Kanal Temizliği Projesi ile yüzde 15'lik su kaybını yüzde 4'e düşürmeyi hedefliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2012 13:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manavgat'ta, 5 ırmaktan akan suyun yüzde 15'inin, kanal temizliği yapılmadığı için tarlaya varmadan kaybolduğu belirtildi. Kanal Temizliği Projesi ile kanallarda oluşan su israfının önüne geçmeyi hedeflediklerini belirten DSİ AMO İşletme ve Bakım Şube Müdürü Erol Tekin, projenin, aynı zamanda, suyu, en az masraf ve kayıpla sulayıcıya en kısa sürede ulaşmasını sağlayacağını kaydetti.

Tekin, ilçede Manavgat Sağ Sahil ve Sol Sahil Sulama Birliği'nde yaptıkları araştırmaya göre, yeterince kanal ve arık temizliği yapılmadığı için suyun, kaynağından çıktıktan, sulayıcıya ulaşıncaya kadar yüzde 15'nin kaybolduğunu söyledi. Yüzde 15'lik su kaybının milli israf olduğunu anlatan Tekin, proje kapsamında bunu ilk yılda yüzde 4'e düşürmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Sağ Sahil Sulama Birliği'ndeki 20 milyon küp suyun 3 milyonun küpünün akışta kaybolmasının üzüntü verici olduğunu belirten Tekin, geçmiş asırlarda olduğu gibi günümüzde de 21'inci yüzyılda en kıymetli varlığın su ve su kaynakları olduğunu söyledi. Tekin, "Manavgat Kaymakamlığı'na sunduğumuz ve kabul edilen çok paydaşlı projemizin amacı kanallarda su israfının önüne geçmek. Aynı zamanda tarımda sulama suyuna harcanan maliyeti düşürmek. Suyu ekonomik kullanmak. Proje kapsamında milli servetimiz olan kanal ve kanaletleri koruyarak ömürlerini uzatmak istiyoruz. Yapılan temizlikle de aynı zamanda görüntü kirliliğinin önüne geçmiş oluyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber