Fırınlarda çalışanlar da sertifikalı olacak

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) fırıncılara yönelik 'Temel Gıda Hijyen Eğitimi' düzenleyecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2012 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KTSO Meclisi gıda imalatçıları üyesi Nedime Balcı, yaptığı yazılı açıklamada, odanın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yetkilendirilen odalar arasında yer aldığını belirtti.

Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında fırınlarda, ekmek üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan personel ile fırınların uzantısı olmayan ekmek satış yerlerindeki ekmek satışı yapan personele, genel gıda hijyeni konularında eğitim verilmesinin zorunlu tutulduğunu vurgulayan Balcı, şunları kaydetti:

?2012/2 No'lu Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin 2 numaralı ekinin 10. Maddesi 'Bu tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri sorumluluk alanları ile ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeni ile ilgili konularda eğitilmelerini sağlarlar. Anılan hüküm uyarınca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan protokolle, odamız, söz konusu eğitimlerin verilmesi konusunda yetkilendirilmiştir.

Eğitim ile ilgili başvuru süreci başladı, başvuru yapacaklar odamız KOSGEB Temsilcisi Seda Havale ile irtibata geçebilirler. Temel gıda hijyen eğitimi sonunda yapılacak olan sınavda başarılı olmaları durumunda katılımcının adına düzenlenmiş bakanlık il müdürlüğü ve odamız onaylı katılım belgesi verilecektir. Eğitimin sonunda yapılacak sınav için bakanlık il müdürülüğü temsilcisi ve oda temsilcisinden sınav komisyonu oluşturulacaktır. Yapılan sınavda 100 üzerinden 70 puan alan başarılı sayılacaktır. Eğitime katılmayıp sertifika almayan personel çalıştıran iş yerlerine ağır yaptırımlar uygulanacak.?

Balcı, eğitimlerde şu konuların işleneceğini duyurdu: Hijyen ve sanitasyonla ilgili genel tanımlar, gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, iş yeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda hijyen ve sanitasyon, fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda enfeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği mevzuatı, el yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber