Tarihi Zeytinliada'nın tek zeytin ağacı koruma altına alındı

Balıkesir'in Erdek ilçesinde bulunan tarihi Zeytinliada'nın tek zeytin ağacı koruma altına alındı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2012 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adada 2006 yılından beri kazı çalışması yapan ekibin başında bulunan Doç. Dr. Nurettin Öztürk, adanın tek zeytin ağacını yaşatmak için büyük çaba gösterdiklerini söyledi.

Balıkesir Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Soykan, şehir genelinde devam eden kazı alanlarını ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Soykan, ilk olarak Bandırma ilçesine bağlı Aksakal beldesine 6 kilometre mesafedeki Daskyleion kazı alanına gitti. Burada kazı heyeti başkanı Doç. Dr. Kaan İrem'den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra Erdek sınırları içinde bulunan Kyzikos kazı alanına giderek, kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan'la görüştü. Son olarak da Türkiye'nin ilk arkeopark ada müzesi olacak Zeytinliada'ya gitti. Zeytinliada'daki arkeolojik eserlerin özelikle inanç turizmi açısından son derece önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Öztürk, çalışmaların sekiz dönümlük alanı kapladığını kaydetti. Adanın 1957 yılından itibaren Beden Terbiyesi Müdürlüğü tarafından kamp ve dinlenme yeri olarak kullanıldığını aktaran Öztürk, "2006 yılına kadar bu amaçla kullanılan ada, sit alanı ve koruma planı çerçevesinde el değiştirdi ve kazılar başlatıldı. Burada 2 bin 300 yıllık bir tarih süreci içerisinde antik ören yeri bulunuyor." dedi.

Adanın ismi Zeytinliada olmasına rağmen üzerinde tek zeytinağacı olduğuna dikkat çeken Nurettin Öztürk, şunları söyledi: "Kazı alanı içinde bulunan tek zeytin ağacını daha iyi bir yere taşdık. Yaz ayında ağacın tutmayacağını söylediler ancak aldırış etmedik. Adanın tek zeytin ağacını yaşatmak için elimizden geleni yaptık. Bir kazı çalışması sırasında Almanlardan görmüştüm. Bir ağacı yaşatmak için etrafını gazete kâğıdıyla sarmışlardı. Bu sayede ağaç, güneş ışığından korunmuştu. Bazı kısımlarını da toprakla sıvamışlardı. Biz de öyle yaptık. Ayrıca her gün sabah ve akşam su verdik. Emeklerimiz boşa gitmedi, ağaç yeşerdi. Bu da bizi çok mutlu etti."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber