RTÜK, Kürtçe bilen uzman yardımıcısı alacak

Haber Giriş : 18 Ağustos 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

RTÜK uzman alacak

Kürtçe yayın yapmak için başvuruda bulunan 10 kuruluşun isteğini incelemeye alan RTÜK, Kürtçe dil bilen uzman yardımcısı almak için kolları sıvadı. 19 uzman yardımcısının alınması kararlaştırıldı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır gezisinin ardından bölgedeki özel radyo ve televizyonlara Kürtçe yayın için yeşil ışık yakan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu kez de Kürtçe dil bilen uzman almak için kolları sıvadı. Kurul, 19 uzman yardıcısı alınmasını kararlaştırdı. Alınacak uzman yardımcıları arasında Kürtçe dil bilenlerin tercih edileceği öğrenildi. RTÜK, daha önce Kürtçe dilde korsan yayın yapan kuruluşların yayınlarını incelettirme konusunda MİT'den yardım alıyordu. RTÜK'te, Kürtçe bilen uzman olmadığı için bu yayınlara ilişkin kasetler, MİT'e gönderilerek tercüme ettiriliyordu.

10 kuruluş başvuruda bulundu

Genelkurmay, MİT ve İçişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttükleri, bölgede hangi lehçenin daha fazla konuşulduğuna ilişkin alan araştırmasının ardından özel kuruluşlara izin verilmesinin de gündeme geleceği belirtildi. RTÜK, yerel dil ve lehçelerde yayın yapmak için başvuruda bulunan 10 özel medya kuruluşuna, ?eksik belgelerinizi tamamlayın' yazısı gönderdi.

Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın, yerel dil ve lehçelerde yayın yapacak kuruluşlarının önemini vurgulaması üzerine, süreç hızlanmış oldu. ?Eksik belgelerinizi tamamlayın' yazısı gönderilen Diyarbakır Gün TV'nin Haber Müdürü Deniz Gördük, uyarının henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi. Kürtçe yayın yapamak için Gün TV olarak tüm hazırlıkları tamamladıklarını anlatan Gördük, ?Programlar bile hazır' ifadesini kullandı.

Gün TV Genel Yayın Yönetmeni Cemal Doğan da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na başvurularının eksik belge gerekçesiylye birkaç defa yinelendiğini, ancak artık eksik belgeleri kalmadığı halde kendilerine bu uyarının yapılmasının şaşırtıcı olduğunu dile getirdi.

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber