AFAD'dan çadırkentte silah eğitimi iddialarına yalanlama

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2012 17:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Apaydın Çadırkenti'nde askeri eğitim verildiğine ilişkin haberlerin doğru olmadığını bildirdi. AFAD'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, Suriye'den gelenler için Apaydın kampı dâhil, Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 1 olmak üzere toplam 8 çadır kent, Hatay'da 1 geçici kabul merkezi ve Kilis'te 1 adet konteyner kent kurulduğu hatırlatılarak, "Ülkemizin, Suriye'den girişleri durdurduğuna ilişkin basında yer alan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Güvenlik ve kimlik kontrolü, kayıt işlemleri gibi resmi prosedürler gereği kabuller zaman almaktadır. Bununla birlikte, geçen hafta Başbakanlık AFAD ve Türk Kızılayı tarafından sıfır noktasında başlatılan insani yardımlarımız devam etmekte olup, sınırda bekleyen Suriyelilere gıda ve su gibi yardım malzemeleri ulaştırılmaktadır." denildi.

"ÇADIR KENTTE BARINAN ASKER YAKINLARI KİMSE İLE GÖRÜŞMEK İSTEMİYOR"

2011 yılı Nisan ayı içerisinden itibaren kurulan kamplarda 110 binden fazla Suriye vatandaşı barındırıldığı belirtilen açıklamada, "Apaydın Çadırkenti dışındaki tüm barınma merkezleri ulusal ve uluslararası basın ile resmi heyetlere açılmış, çok sayıda basın mensubu ve resmi heyet tarafından ziyaret edilmiştir. Son günlerde basında, Apaydın Çadırkenti'nde Suriyeli muhaliflerin eğitildiği, kampın kontrolünün Suriyelilerce sağlandığı gibi gerçeği yansıtmayan haberler yer almaktadır. Diğer tüm barınma merkezlerinde olduğu gibi Apaydın Çadırkenti'nde de genelde yönetim ve koordinasyon Başbakanlık AFAD'da, ilde ise kurulduğu il valiliğindedir. Bu açıdan kampların yönetiminin Suriyelilerde olduğu bilgisi gerçek dışıdır. Apaydın barınma merkezi iddia edildiği gibi bir askeri eğitim kampı değil, askerler ve yakınlarının da barındığı bir çadır kenttir. Burada konaklayan misafirlerimiz Suriye'deki ailelerinin güvenlikleri açısından kimse ile görüşmek istememektedirler." ifadelerine yer verildi.

"SURİYELİLERİN GÜNDÜZ BARINMA MERKEZLERİNDE KALIP, GECELERİ SURİYE'YE GEÇTİKLERİ YÖNÜNDEKİ HABERLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Apaydın Çadırkenti'nin diğer kamplardan bir farkı olmadığı ifade edilen açıklamada, "Apaydın Kampı dâhil, diğer tüm barınma merkezlerinde kalanlar için herhangi bir suç işlendiği takdirde Türk Ceza Kanunu'na göre işlem yapılmaktadır. Apaydın dahil tüm kamplarda barındırılan Suriyelilerin herhangi bir dokunulmazlıkları da bulunmamaktadır. Apaydın Çadırkenti dâhil tüm barınma merkezlerinde bulunan Suriyelilerin giriş ve çıkışları gerekli güvenlik ve kontrol uygulamaları çerçevesinde gerçekleşmektedir. Bu sebeple, Suriyelilerin gündüz barınma merkezlerinde kalıp, geceleri Suriye'ye geçtikleri yönündeki haberler de gerçeği yansıtmamaktadır. Başbakanlık AFAD Başkanı Fuat Oktay ile görüşülerek Apaydın kampına giriş izni istendiği ve Başkan tarafından izin verilmediği konusu da doğru değildir. AFAD Başkanı ile kampa giriş izni veya herhangi bir başka konuda görüşme kesinlikle söz konusu değildir." ifadeleri kullanıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber