IMF'nin ?vergi iadesi kalksın' teklifine Maliye soğuk bakıyor

Haber Giriş : 27 Ağustos 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Para Fonu (IMF), çalışan ve emeklilerin yararlandığı vergi iadesi uygulamasının kaldırılması önerisini Maliye Bakanlığı'na yeniden iletti.

Maliye yetkilileri ise öneriyi anlamsız buldu. IMF, daha önce de yaşanan ekonomik krizlerin ardından vergi iadesi uygulamasının kaldırılmasını önermiş, ancak görevdeki hükümetler hem vergi kaybının engellenmesi hem de çalışanlar ile emeklilere gelir sağlanması gerekçeleriyle bu teklifi uygulamaya koymamıştı. Hükümetin 2005 bütçe tahminlerine göre emeklilere 1 katrilyon 293,5 trilyon lira vergi iadesi ödenmesi öngörülüyor. Çalışanlarla birlikte bu rakamın 2 katrilyon liranın üzerine çıkacağı belirtiliyor.

Ekim ayında TBMM'ye sunulacak olan Vergi Reformu Tasarısı'nın hazırlıkları için yaklaşık üç hafta Türkiye'de çalışan IMF vergi heyeti, vergi iadesi uygulamasından vazgeçilmesini istedi. Henüz kendilerine böyle bir isteğin ulaşmadığını ifade eden Maliye Bakanlığı yetkilileri ise uygulamanın kaldırılmasını düşünmediklerini söyledi. "IMF'nin talebi ulaşırsa biz buna karşı olduğumuzu söyleriz." diyen yetkililer, emekli ve çalışanların topladığı fişlerin gelir ve kurumlar vergisinde artış meydana getirdiğini belirtti. Yetkililere göre, uygulamanın kalkması vergi gelirlerinde düşüş meydana getirirken kayıt dışını da artırabilir. Yetkililer, "Tüketici istemeden esnaf kolay kolay fiş kesmeyeceğinden kayıt dışılık artar." görüşünü savunuyor.

Ekonomi yetkililerinden alınan bilgiye göre IMF heyeti, Vergi Reformu kapsamında temel olarak verginin ?sadece vergi amacıyla' kullanılmasını ve vergi kanunlarının ?başka amaçlara araç edilmemesi' gereğine vurgu yaptı. Yetkililer, heyet üyelerinin, Katma Değer Vergisi (KDV) iadesi için kişi ve kurumlara fiş toplattırılmasının vergi kanunlarının mantığına uymadığını vurguladıklarını ve özellikle Gelir Vergisi Kanunu'nda bu ve benzeri konuların çokluğuna dikkat çektiklerini söyledi. Bir ekonomi yetkilisi ise yaptığı değerlendirmede, toplumda fiş ya da fatura alınması gerektiği, bunun vergi kaybını engelleyeceği yönünde yaygın bir kanı bulunduğunu ifade ederek, "Sonuçta mükellefler verdikleri fiş tutarına bağlı olarak belli bir oranda iade alıyor. Ayrıca, kayıtlı ekonomi için bu sistemin devam etmesi önemli." dedi.

IMF heyetinin önerisinin önümüzdeki günlerde ekonomi yönetimi tarafından değerlendirilmesi beklenirken, KDV iadesinin kaldırılması durumunda mükellefler açısından ortaya çıkacak kaybın telafisine çalışılacak. İadenin ortadan kaldırılmasından doğacak kaybın, IMF'ye verilen niyet mektubunda yer aldığı şekliyle ücretli ve ücret dışında geliri olanlar için uygulanan vergi tarifesinin birleştirilmesi ya da basitleştirilmesine yönelik çalışmalar ile telafi edilebileceği belirtiliyor. Bir yetkili, iadenin kalkması durumunda, gelir vergisi alt diliminde birkaç puanlık indirim yapılabileceğini ve bu konu üzerinde önümüzdeki günlerde çalışılabileceğini kaydetti.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber