40. Dünya Satranç Olimpiyatı'nın 10. tur açılışı yapıldı

40. Dünya Satranç Olimpiyatı'nın 10. turunun açılışı bugün İstanbul'da yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2012 17:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Satrançta ilk hamle olarak bilinen hamleyi, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı yaptı.

Uluslararası platformda satrancın en büyük organizasyonu olarak kabul edilen ve 1927 yılından itibaren resmi olarak Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından organize edilen Dünya Satranç Olimpiyatı'nı bu yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteği ile Türkiye Satranç Federasyonu gerçekleştiriyor. 158 ülkeden 1500'ün üzerinde sporcu, 3000'in üzerinde misafir ve Türkiye'den 30 sporcunun katıldığı 40. Dünya Satranç Olimpiyatı'nın 10. turunun açılışı yapıldı.

Açılışı gerçekleştiren Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, katılan ülke sayısı olarak çok büyük bir rekora imza attıklarını söyledi. 161 açık kategoride 128 kadın kategorisinde toplam 389 takımın katıldığı bir organizasyonu gerçekleştirdiklerini belirten Yazıcı, "Bu satranç anlamında bir dünya rekoru. Türkiye'de düzenlenen bütün spor organizasyonlara baktığınız zaman satranca olan katılım Türk spor tarihinin en yüksek katılımlı organizasyonudur. Satrancın oynandığı salon sanki Birleşmiş Milletler gibi. 5 kıtadan 160 ülkeden gelen misafirlerimiz var." dedi.

40. düzenlenen Dünya Satranç Olimpiyatı'na Türkiye'nin ikinci kez ev sahipliği yaptığını ifade eden Ali Nihat Yazıcı, ilkinin 2000 yılında yapıldığını ve kendisininde organizasyondan bir hafta sonra Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı seçildiğini söyledi.

Geçen o günden bu yana 2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın da kabulüyle hem Türkiye'de hem de satrançta büyük değişimlerin olduğunu ve satrancın okullarda seçmeli ders olduğunu belirten Ali Nihat Yazıcı, şöyle devam etti:

"Satrancın okullarda seçmeli ders olmasıyla beraber 235 bin lisanslı sporcu, 60 bin antrenör, 8 bin hakem, 830 ilçede 81 ili kapsayan örgütlü yapısıyla Türkiye'de en büyük spor kurumlarından biri haline geldik. Türkiye Satranç Federasyonu son 4 - 5 senede Avrupa ve dünya şampiyonasında 130'un üzerinde madalya aldı ve bunlardan çoğuda altın madalya idi.

Herkesin böyle baktığı zaman içi geçecek 8 - 9 yaş grubu olarak 2023 yılı takımı kurduk. Adının neden 2023 olduğunu yabancılar çok soruyor bana. Türkiye'nin 100. yılında satranç olarak dünyanın en iyi takımlarından biri olmak ve altın madalya almak için çalışıyoruz. Umarım 2023'te şampiyon oluruzda siz de bana hatırlatırsınız bunu."

Satranç Federasyonu olarak 100 çocuğa burs verdiklerini ifade eden Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Yazıcı, öğrencilerin başarılarının sürdüğü sürece bu bursların da devam edeceğini belirtti.

Türkiye'nin, ülke insanı olarak hiçbir milletten geri kalır bir yanı olmadığını ve yapılan bu tür organizasyonların ne ırkla ne de dinle bir alakasının olmadığı şeklinde konuşarak, "Bu tamamen kültürle ve çalışmayla ilgili bir olay. Türkiye olarak zeki çevik ve ahlaklı sporcularımız var." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber