Türk Tabipleri Birliği Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında uygulamaya koyacağı aile hekimliği sistemine karşı çıktı.

Haber Giriş : 16 Ekim 2003 15:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipleri Birliği Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında uygulamaya koyacağı aile hekimliği sistemine karşı çıktı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek, Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında uygulamaya koyacağı aile hekimliği sistemiyle pratisyen hekimliğin geriye döndürülmeye çalışıldığını ileri sürerek, buna izin vermeyeceklerini ve ayağa kalkacaklarını söyledi.
Antalya Belek'de dün kurs eğitimleri ile başlayan ?8. Pratisyen Hekimlik Kongresi?nin açılışı yapıldı. Kongre 19 Ekim'e kadar devam edecek.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan TTB Başkanı Sayek, kongerede, genel pratisyenlik ile Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu, döner sermaye sistemi ile uygulamaya konulacak aile hekimliği sisteminin tartışılacağını belirtti. Türkiye'nin sağlıktaki çelişkilerinin altını çizen Sayek, Türkiye'deki sağlık ocaklarının yüzde 14'ünde hekim, sağlık evlerinin ise yüzde 75'inde ebe bulunmadığına dikkat çekti. Türkiye genelinde bir sağlık ocağına 12 bin 57 hastanın düştüğünü anlatan Sayek, sağlık ocaklarında bir pratisyen hekimin yılda ortalama 3 bin 734 hastaya baktığını kaydetti. Sayek, ?Sağlık ocakları ve pratisyenler çalışmıyor diyenlere inat, bu rakamlar gösteriyor ki, sağlık ocakları ve pratisyenler çalışmış? dedi.
1990'lı yıllarda Türkiye'de 40 bin pratisyen hekim varken Sağlık Bakanlığı'nın sağlık ocaklarını körelten uygulamalarını sürdürdüğünü kaynakların kısıtlandığını, hekim maaşlarının eridiğini savunan Sayek, sağlıkta sözleşmeli personel yasasının hekimler için ?felaket? olduğunu belirtti. ?Mevcut Sağlık Bakanlığı hekim ile hastanın arasını açan her türlü propagandayı yürütüyor? diyen Sayek, uluslararası kuruluşların katkısı ile hekimlere ?Sadece moda diye? bazı modellerin dayatıldığını, koskaca birikimin yok sayılmaya çalışıldığını öne sürdü. Sayek şöyle devam etti:
?Genel pratisyenlik iyileştirilmeli ama aile hekimliği sistemi iyileştirilecek bir pratisyenlik ortamından çok daha geri bir sistem. hekimleri izolasyana itecek, nüfus tabanlı ve ekip anlayışı olmayan, bireysel hareketi öngören bir sistem. Aile hekimliği 1940'lı yıllarda yani babamın yaşadığı dönemde yaşanmıştı. artık pratisyen hekimliği geriye döndürmek olamaz, buna ne kendimiz, ne çocuklarımız, ne halkımız için izin vereceğiz yani ayaga kalkacağız.?
Kongreye katılan 2 bin 800 hekim Sayek'in konuşmasını ayakta alkışlayarak destek verdi.
Kongrenin açılışında, Avrupa Genel Pratisyenler Birliği Asbaşkanı Mateja Bulc da Avrupa'da genel pratisyenlik ve aile hekimliği konularında bilgi verdi.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber