Kütahya'da öğrenci ve velilerden yol kapatma eylemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2012 13:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Demirciköy beldesinde depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle tahliye edilen okulun öğrenci ve velileri, yıkılacak binanın yerine yeni okul yapılması talebiyle eylem yaparak, Kütahya ile Balıkesir arasında ulaşımın sağlandığı Simav-Sındırgı karayolunu 1,5 saat süreyle trafiğe kapattı.

Simav ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Demirciköy beldesinde bulunan ilköğretim okulu binası, uzmanlarca gerçekleştirilen kontroller sonucu 14 Eylül'de depreme dayanıksız olduğu belirlendiği için tahliye edildi.

Demirciköy beldesinde öğrenim gören 138 öğrencinin, bu beldeye 1 kilometre uzaklıktaki Beyce beldesinde Toplu Konut İdaresi'nce (TOKİ) yaptırılan ve 2012-2013 eğitim öğretim yılının başlamasıyla hizmete giren Beyce İlkokulu ve Beyce Ortaokulu'na taşımalı sistemle nakledilmesi kararlaştırıldı.

Yeni eğitim öğretim yılının ilk gününde, Demirciköy Belediye Meydanı'nda öğrencilerle toplanan veliler, burada Belediye Başkanı Turan Sümer ile görüşerek, çocuklarını okula göndermek istemediklerini söyleyip, yıkılacak okulun yerine yeni binanın yapılmasını istedi.

Velilerinin taleplerini haklı bulduğunu ifade eden Sümer ve beraberindekiler, Kütahya ile Balıkesir arasında ulaşımın sağlandığı Simav-Sındırgı karayolunu trafiğe kapatarak, yolda oturma eylemi başlattı.

-Eyleme katılanlarla sürücüler tartıştı-

Öğrencilerin yola oturmasıyla kurulan barikat nedeniyle yolun iki tarafından yaklaşık ikişer kilometrelik araç kuyrukları oluştu. Eyleme tepki gösteren sürücülerle veliler arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı.

Jandarma ve polis yetkililerince ikna edilemeyen kalabalığın dağıtılması amacıyla Simav Kaymakamı Yüksel Ünal'a bilgi verildi.

Eylem alanına gelen Ünal, grubun temsilcileriyle yaptığı görüşmede, bölgenin ilk yatılı okulu olduğunu bildirdi.

Okulun faaliyetlerini sürdürmesini kendisinin de istediğini anlatan Ünal, ''Uzmanların yaptığı incelemede binanın en fazla 4,2 büyüklüğünde depreme dayanabileceği tespit edildi ve öğrencilerin Beyce'de yeni yapılan okula nakledilmesi kararlaştırıldı. Yıkılmasına karar verilen okulun yerine yenisinin inşa edilmesi için girişimlerde bulunacağız'' dedi.

Grup, daha sonra eylemi sonlandırdı ve yaklaşık 1,5 saat ulaşıma kapalı kalan yol, yeniden açıldı.

-Beldeye yeni okul yapılacağı sözünü bekliyorlar-

Demirciköy Belediye Başkanı Sümer, AA muhabirine, beldesindeki okulun depreme dayanıklılık testi amacıyla uzmanlar tarafından beton numunesi alınarak, tahliye edilmesi gerektiği yönünde rapor hazırlandığını söyledi.

Tahliye kararının açıklanmasının ardından okulun yerine yenisinin yapılmayacağını öğrendiklerini savunan Sümer, şöyle konuştu:

''Burası 100 yıllık bir okul. Bölgedeki ilk yatılı okul ve ilk açılan ortaokul bizde. Beldemizde yaklaşık 150, Beyce beldesinde de 110 öğrenci var. Bunun bir haksızlık olduğunu, beldemizde bir okul bulunması ve tüzel kişiliğinin gitmemesi gerektiğini düşünen halkımız bir eylem yaptı. Okulun bir an önce yıkılması ve yerine yeniden bina yapılmasını istiyoruz. Beyce İlkokulu ve Beyce Ortaokulu'nda çocuklarımızın bir eğitim öğretim yılı öğrenim görmesini, beldemiz okul yapılması şartıyla kabul ediyoruz. Bu süreçte de beldemizde okul yapılmasını talep ediyoruz. Yıkılacak okulda eğitim yapılmasını istemiyoruz.''

Sümer, amaçlarının, öğrencilerin eğitim hakkını engellemek olmadığını dile getirerek, yetkililerin Demirciköy'de okul yapılacağı sözünü vermesi halinde belde halkının, çocuklarını Beyce beldesindeki okullara göndereceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber