Başbakan Erdoğan, bundan sonra hükümet için kritik önem taşıyan atamaların kararnamesini hazırlatmadan önce Cumhurbaşkanı Sezer'le diyalog kurarak, çekincelerini gidermeye çalışacak

Haber Giriş : 20 Ekim 2003 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında atamalar nedeniyle yaşanan gerginlik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı 'diyalog' yöntemiyle aşılmaya çalışılıyor.

Başdanışmanı Ömer Dinçer'i Başbakanlık Müsteşarlığı'na getirmek isteyen Erdoğan, ilk kez Cumhurbaşkanı Ahmat Necdet Sezer'i önceden arayarak, "Veto etmeyin" ricasında bulundu. Erdoğan, daha önce de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ü yemeğe çağırarak, imam-hatip krizinin dondurulmasını sağlamıştı.

Taktik değiştirdi

Başbakan Tayyip Erdoğan, çıkardıkları bazı yasa ve atama vetoları nedeniyle kendileri için 'en büyük muhalif' olarak nitelediği Cumhurbaşkanı Sezer'e karşı, uzlaşmacı ve diyaloğu esas alan bir siyaset uygulamaya koydu.

Bülent Ecevit'in başbakanlığındaki 57. hükümetle Sezer arasında yaşanan krizlerden de ders çıkaran Erdoğan, bundan sonra hükümet için kritik önem taşıyan atamaların kararnamesini hazırlatmadan önce Cumhurbaşkanı Sezer'le diyalog kurarak, çekincelerini gidermeye çalışacak.

Başbakan Erdoğan, yeni stratejisinin ilk adımını Başbakanlık Müsteşarlığı'na getirmek istediği Ömer Dinçer için attı. Başbakanlık kaynaklarına göre, atama kararnamesini hazırlatmadan önce Sezer'i telefonla arayan Erdoğan, Dinçer'in niteliklerini övdü, hükümetin icraata ilişkin hedeflerinde taşıdığı önemi anlattı.

Cumhurbaşkanı Sezer'den olumlu mesaj alındıktan sonra kararname Köşk'e gönderildi. Erdoğan'ın Sezer'le temas kurmasında, önem verdiği bir isim olan ve müsteşarlık için 'zor ikna edildiği' öğrenilen Dinçer'in konumunu 'riske etmeme' isteği etkili oldu.

Askere de aynı yöntem

Başbakan Erdoğan, aynı yöntemi daha önce imam-hatip krizinde de uygulamıştı. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarıyla ortaya çıkan imam-hatip krizinde diyalog yoluna başvuran Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ü Başbakanlık Konutu'nda
yemeğe davet ederek, "Karşılıklı duyarlı olalım" mesajını vermişti

internethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber