Tahmazoğlu: Kentsel dönüşümü vatandaşın duasını alarak yapıyoruz

Türkiye genelinde cuma günü yapımına başlanacak kentsel dönüşüm alanları arasında Gaziantep'in 800 bin nüfuslu Şahinbey ilçesi de yer alıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2012 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzde 80 çarpık yapılaşma içerisinde olan ilçede, kentsel dönüşüm çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. 16 mahalleyi içine alan çalışmalarda, 10 binin üzerinde evin değer tespit çalışması yapıldı ve bin 200 evin yıkımı gerçekleştirildi.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, yıkılan yerlerde hiçbir sorun yaşamadıklarını belirtti. Tahmazoğlu, güven duygusu içerisinde çalışmaların sürdüğünü ve vatandaşın duasını alarak kentsel dönüşümü gerçekleştirdikleri söyledi.

Tahmazoğlu, geçen yıl kamulaştırma anlamında 60 milyon, bu yıl ise 110 milyon lira bütçe ayırdıklarını vurguladı. Dönüşüm çalışmaları kapsamında Gaziantep'in, örnek yerlerin başında geldiğini dile getiren Tahmazoğlu, bin 200 evi yıkarken hiç bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını söyledi. Tahmazoğlu, bakanlığın, kentsel dönüşüm projesinin 20 yılda biteceğini belirttiğini ancak Şahinbey Belediyesi olarak eğer bu hızla çalışmaya devam ederlerse 10 yılda dönüşümü tamamlayacaklarını söyledi.

Kentsel dönüşümü gönül rızası ile yaptıklarını dile getiren Tahmazoğlu, bin 200 evi yıkarken hiç bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını söyledi. Tahmazoğlu, "İnsanlarla el sıkışarak bu işi yaptık. Hiç bir yıkımda ne zabıta, ne jandarma ne de polis çağırdık, buna gerek kalmadı. Seçime az bir zaman kala kentsel dönüşümü yapmaktan korkmadık. Bunun bize bir riski yok, tam tersi faydası var. Vatandaşın duasını alarak bu işi yapıyoruz." dedi. Kentsel dönüşüm ilan etmedikleri alanlardaki insanların da kendi mahallelerinde dönüşüm yapılmasını istediklerini ve bu yönde çok talep olduğunu söyleyen Tahmazoğlu, Gaziantep insanının dönüşüme sıcak baktığını ve zorluk çıkarmadığını ifade etti.

Vatandaşların hiçbir şekilde mağdur edilmediğini belirten Tahmazoğlu, insanlara dört alternatif sunduklarını dile getirdi: "İlk olarak, konutunun ya da arsasının değeri ne ise vatandaşa nakit olarak parasını veriyoruz. İkinci olarak, isteyenlere başka bir yerden 75 bin lira değerinde daire veriyoruz. Üçüncü alternatif olarak, 45-50 bin lira değerinde başka bir yerden konut veriyoruz. Son alternatif olarak ise isteyenlere yıkılarak yeniden yapılan konutlardan veriyoruz. Ama genelde vatandaşlar ağırlıklı olarak para istiyorlar." Tahmazoğlu, evleri yıkılan insanlar için yaptıkları konutlar hakkında şu bilgileri verdi:

?Belediye olarak ilk etapta 300 konut yaptık. Daha sonra TOKİ'ye 296 konut yaptırdık. Havaalanı yolu üzerinde 50 bin metrekare alanı kamulaştırdık, oraya da 702 konut yapıyoruz. Akkent mahallemizin güneyinde Mavi Kent Konutları altında bin 350 yeni konutun yapımını ihale ettik ve gelecek yıl yapımı bitecek. Yıktığımız yerlerde oturan insanları buraya taşıyacağız.?

Kentsel dönüşüm kapsamında tarihi binaları koruduklarını ve bunların zarar görmesinin önüne geçtiklerini dile getiren Tahmazoğlu, "O binaları yıkma yetkimiz olsa bile biz yıkmayız. Tarihe sahip çıkıyoruz. Tarihi evleri restore ediyoruz. Tarihi dokuyu muhafaza ediyoruz. Tarihi dokuya zarar vermeden, onları yeniden canlandırıyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber