Celal Sönmez: Orta vadeli programın reform vaatlerini önemsiyoruz

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, bugün açıklanan Orta Vadeli Program'ın rakamsal hedeflerinden çok yapısal reform vaatlerini önemsediklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel ekonominin uzun sürecek bir patinaj dönemi yaşadığını ifade eden Sönmez, "Bu dönemde, ülkemizi 2023 hedeflerine taşıyacak olan yapısal reformları gerçekleştirme iradesi, üç yıllık program hedeflerinden çok daha ileri bir anlam taşıyor." dedi.

Yazılı açıklama yapan Sönmez, küresel krizle birlikte Avrupa Birliği'ndeki küçülme probleminin ve altımızdaki komşularda yaşanan toplumsal hareketlerin Türkiye için risk yarattığı kadar bir çeki düzen şansı da doğurduğunun altını çizdi.

Sönmez, şunları kaydetti: "Yolumuz uzun. Karşıya geçmek için nehrin suyunun durmasını bekleyemeyiz. Çünkü nehrin suyu durmaz. Türkiye'yi istikrarlı bir çekim merkezi haline getirmek istiyorsak, yeni bir reform seferberliği başlatmamız şart. Bu nedenle Orta Vadeli Program'da büyümedeki 1 puanlık artıştan ya da enflasyondaki 2 puanlık düşüşten ziyade, 70-80 kalemde sıralanan reformları önemsememiz lazım. İş ortamının iyileştirilmesinden kayıt dışılığın azaltılmasına, finansal sistemin geliştirilmesinden ulaşım ve enerji altyapısının iyileştirilmesine, AR-GE ve inovasyon seferberliğinden tarımı şahlandıracak düzenlemelere, sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değerli üretime geçiş adımlarından işgücünün niteliğini artırıcı girişimlere, eğitimin kalitesinin yükseltilmesinden sosyal güvenlik sisteminin rehabilite edilmesine, bölgesel gelişmişlik farkını azaltacak adımlardan adalet başta olmak üzere kamu hizmetlerinin kalite ve etkinliğinin artırılmasına kadar yapılması gereken bir dizi önemli iş var. Eğer dünya patinaj yaparken bu dönüşümü sağlayabilirsek, büyüme başta olmak üzere tüm önemli rakamsal hedefler doğal olarak gerçekleşir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber