Devlet, tahliye olan mahkûma iş bulacak

Haber Giriş : 30 Eylül 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artık Türkiye'de de mahkumlar Batı ülkelerinde olduğu gibi cezaevinden çıktıktan sonra takip edilecek. Mahkumların denetlenmesi ve topluma kazandırılması amacıyla Cezaevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Denetimli Serbestlik ve Yardım Hizmetleri Dairesi kuruldu. ?Denetimli serbestlik' projesi için düğmeye basan daire, altyapıyı Avrupa'dan gelen uzmanların desteğiyle kuruyor. Emniyet kuvvetleriyle koordineli çalışacak olan birim, tahliye olan mahkumların iş bulması ya da diğer sorunlarının çözümü konusunda sivil toplum kuruluşlarından da destek alabilecek. Şubelerde yeterli sayıda psikolog, sosyolog, öğretmen gibi görevliler istihdam edilecek. Devlet ayrıca gasp, kapkaç gibi bir suçun işlenmesi sırasında yaralanan mağdurun tedavi masraflarına da yardımcı olacak.

Geçtiğimiz temmuz ayında yürürlüğe giren yasada; cezaları ertelenen, şartlı salıverilen ya da hapis cezası dışında haklarında başka bir tedbir kararı verilen hükümlülerin, toplum içinde izlenmeleri, psikolojik ve sosyal problemlerinin çözümü amacıyla gerekli tedbirlerin alınması öngörülüyor. Bu hizmetin verilebilmesi için Denetimli Serbestlik ve Yardım Hizmetleri Dairesi kuruldu. Ancak Avrupa'daki uygulamalardan farklı olarak daireye sadece suçluların izlenmesi değil, mağdurlara ekonomik ve sosyal yardım sağlanması görevi de verildi.

Denetimli Serbestlik Şûbeleri tedbir kararı verilen hükümlüleri izlerken; koruma kurulları suçlu ve mağdurlara yardımcı olacak. Bundan sonra "kocasının öldürülmesi sebebiyle kadın ve çocukların muhtaç durumda kalması" gibi durumlar başta olmak üzere suç sebebiyle mağdur olanlara, denetimli serbestlik merkezleri tarafından ekonomik ve sosyal yardım sağlanacak. Bu çerçevede devlet; gasp, kapkaç, adam yaralama gibi bir suçun işlenmesi sırasında yaralanan mağdurun tedavi masraflarına da yardımcı olacak. Emniyet ve Jandarma başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışacak olan Denetimli Serbestlik Şûbeleri, tahliye olan mahkumların iş bulması ya da diğer sorunlarının çözümü konusunda sivil toplum kuruluşlarından da destek alabilecek. Şûbelerde yeterli sayıda psikolog, sosyal çalışmacı, sosyolog, öğretmen gibi görevliler istihdam edilecek. Burada görev alanlar, dürüstlük, tarafsızlık ilkeleri çerçevesinde, onur kırıcı davranışlarda bulunmadan görevlerini yapacak. Mahkeme tarafından suçlular hakkında kısa süreli hapis cezası yerine verilen meslek edindirme amacıyla eğitim kurumuna devam etme, belirli yerlere gitmekten yasaklanma, ehliyet ve ruhsat belgelerinin geri alınması gibi tedbirler polisle işbirliği yapılarak uygulanacak. Tahliye olan mahkumlar da şartla salıverme süresi içinde denetim süresinde kamu kuruluşunda veya bir başkasının gözetiminde ücretle çalıştırılacak. Çocuk hükümlüler, gerektiğinde barınma imkânı da bulunan bir eğitim kurumuna yerleştirilecek, tahliye olan hükümlünün davranışları izlenerek hakime rapor verilecek. Denetim süresinde hükümlünün yükümlülüklere uyması veya hapis cezasını gerektiren bir suç işlememesi, denetim süresini iyi halle geçirmesi sağlanacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber