Cumhuriyet Bayramı kutlamaları başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2012 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Taksim Cumhuriyet Anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Törene; İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ile birlikte vatandaşlar katıldı. Çelenk bırakmak isteyen CHP ve İşçi Partili bir grup alana alınmayınca kısa süreli gerginlik yaşandı.

Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yılı kapsamında İstanbul'da ilk tören Taksim'de düzenlendi. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Taksim Cumhuriyet anıtına İstanbul Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın çelenkleri konuldu.

Törenin sona ermesinin ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman öğrencilerle sohbet etti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bir süre törene katılan öğrencilerle sohbet etti. Öğrencilere hitaben konuşan Vali Mutlu, ?Ailelerinize selamlarımı iletin. Kardeşlerinize okulda arkadaşlarınıza iyi dileklerimi ulaştırın. Hepsinin bayramını kutluyoruz. Sizlere başarılar diliyoruz. Her şey gönlünüzce olsun. İnşallah geleceğin güçlü Türkiye'sini sizin gibi iyi yetişmiş gençler daha da güçlü hale getirecektir.? dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, ?Milletçe Cumhuriyeti beraberce kurduk. Cumhuriyetin kazançlarını birlikte yaşamaktayız. Ulusal bayramımızın halkla beraber coşkuyla kutlanması anlamında 7 yıldan beri İstanbul'da Boğaz köprüsü ve Kız Kulesi arasında havai fişek ve ışık gösterileri yapmaktayız. Sayın Valimize bu çalışmalarımızı protokole aldığı işçin ayrıca teşekkür ederim. Ben bu kutlamalara İstanbulluları davet ediyorum. Her geçen gün çok daha farklı kutlanmaktadır. Cumhuriyet bizim en önemli kazanımımızdır. Bayrağımızın gönderde bağımsızlılığımızın sembolü olarak dalgalanmasına vesile olan bu büyük bayrama hep beraber aynı coşkuyu dünyaya haykırıp, birlikteliği sunmak üzere aynı heyecanı yaşayacağız.? şeklinde konuştu.

Bu arada, tören esnasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İşçi Partisi'ne üye bir grup Taksim'e gelerek anıta çelenk bırakmak istedi. Grup üyeleri Ankara'da yapılacak olan Cumhuriyet Bayramı yürüyüşünün yasaklanmasına tepki gösterdi. Kısa süreli bir gerginliğin ardından eylemciler, Atatürk Anıtına çelenk bıraktı. Sloganlar atan partililer, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.


İzmir'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çelenk töreniyle başladı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 89. kuruluş yıldönümü kutlama etkinlikleri, İzmir'de Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen çelenk töreniyle başladı. Tören kapsamında İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Atatürk anıtına çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. Törene milletvekilleri, üst düzey bürokratlar, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Bursa'da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çelenk töreniyle başladı

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Övünç sırasıyla anıta çelenk koydu. CHP Milletvekili İlhan Demiröz, CHP İl Başkanı Metin Çelik, Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcilisinin katıldığı törende, geçtiğimiz Mayıs ayında değiştirilen 'Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği' ile sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin çelengi anıt önüne konulmadı.


Erzurum'da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları başladı

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Havuzbaşı'nda düzenlenen törende, Erzurum Vali Vekili Mehmet Gök, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri hazır bulundu.

Tören Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi. Çelenk koyma töreni sırasına çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. Havuzbaşı, araç trafiğine kapatıldı. Vatandaşlar ise kapsamlı aramadan sonra alana alındı. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, yarın Hastaneler Caddesi'nde yapılacak resmi törenle devam edecek.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber