Kadrosuz Başmüzakere

Haber Giriş : 07 Ekim 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE, 20 Ekim'de, Brüksel'de tarama sürecini başlatacak. Ancak, Başmüzakereci Ali Babacan'ın kadrosu hâlâ belli değil. Murat Sungar'ın, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nden istifasının ardından yerine kimse atanmadığı gibi, gelecek kişinin kim olacağının da belli olmadığı belirtiliyor.

Ankara'yı, AB yolunda bekleyen süreç, müzakerelerin başlamasıyla daha da zorlaşırken, bu süreci yürütecek kadro henüz hükümet tarafından netleştirilmedi. Avrupa Komisyonu, Türkiye ile müzakerelerin ilk aşaması olan tarama sürecine 20 Ekim'de başlanacağını ilan etti. AB Dönem Başkanı İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott, müzakerelerin açıldığı 3 Ekim'den bir gün sonra, ?Ankara'nın müzakere ekibiyle ilgili detaylarını duymayı bekliyoruz? mesajı verdi. Ankara'daki durum ise henüz bu konuda bir hazırlığın olmadığını gösteriyor.

AB Genel Sekreteri için iki isim öne çıkıyor. Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Acet ve Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Oğuz Demiralp'in Genel Sekreterliğe getirilebileceği belirtilirken, Demiralp'in ismi Dışişleri Bakanlığı'nın AB'den Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı için de geçiyor. ABGS sadece Genel Sekreterin atanmasını değil, tüzüğünün de değişmesi için TBMM'nin karar almasını bekliyor. Böylece sekreterliğin statüsü değiştirilerek yeni kadro alımı yapılması hedefleniyor.

DTP de belirsiz

Öte yandan, Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) müzakerelerde nasıl bir rol oynayacağı, müzakereler için ayrı bir bakanlık kurulup kurulmayacağı da belirsizliğini koruyor. Başmüzakereci yardımcılarının kaç kişi olacağı ve kimlerin seçileceği konusu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün kararını bekliyor.

Yaklaşık 115 bin sayfa olan ve her geçen gün artan AB müktesebatının Türkçe'ye çevrilmesi için Genel Sekreterlikte, hukukçu ve tercüman kadrosu oluşturulması gerekiyor. Şimdilik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bu sorumluluğu aldı ve müktesebatı Türkçe'ye çevirmeye başladı.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber