'Eczane dışından zayıflama ürünü almayın'

Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, eczaneler dışındaki her hangi bir yerden zayıflama ilacı alınmaması uyarısında bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2012 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zayıflama ilaçları konusunda halkı bilgilendirmeye çalışmalarına rağmen zaman zaman üzücü olaylar yaşandığına dikkat çeken Karacan, internet veya merdiven altı üretim yapan firmalardan alınan ilaçların ölümlere neden olabileceğini kaydetti.

Onur Ferhat Karacan, yaptığı açıklamada, Tekirdağ'da özel bir hastanede hemşire olarak görev yapan 21 yaşındaki Pınar Üye'nin zayıflamak için kullandığı ilaçlar nedeniyle yaşamını yitirmiş olabileceği yönündeki haberler üzerine kamuoyunu bir daha uyarmak istediklerini ifade etti.

Karacan, ?Bugünkü üzücü haberle bir kez daha görüyoruz ki önlemler zamanında alınmadığı ve köklü çözümler üretilmediği için, bu konuda istediğimiz sonuca bir türlü ulaşamıyoruz. Bu talihsiz ölümlerin bir an evvel son bulması umuduyla bıkmadan, yılmadan uyarılarımızı sürdüreceğiz.? dedi.

Zayıflama ürünlerinin internet veya kulaktan dolma tavsiyelerle alınıp kullanılmaması gerektiğini ifade eden Karacan, ?İlaçlar, mutlaka doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır. Bu tür ürünlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından takibi, kontrolü ve anında geri çekilmesi işleminin bugüne kadar başarıyla uygulanamadığı gerçektir. Bu ilaçların üretim ve denetim muhatabı Sağlık Bakanlığı'dır. Eczaneler dışında satışı yapılan bu ürünlerin ivedilikle toplatılması, gerekli önlemlerin alınması imkân dâhilinde bile değildir.? açıklamasında bulundu.

Kolayca ruhsat alan ve hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden piyasaya sürülen bu tür ürünlerin, internet ortamında takip edilmesinin ise zor olduğuna dikkat çeken Karacan, şu uyarılarda bulundu:

?Bu durum, bitkisel zayıflama ürünlerinde kolayca sahtecilik yapılması riskini de beraberinde getirmektedir. Bu tür ürünlerin sahtesi çok daha fazla canlara mal olmaktadır. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırma izni verildikten sonra tüm bitkisel ürünler İlaç Takip Sistemi kapsamına alınmalıdır. Böylece tüm ilaçların, üretimden tüketiciye gidene kadar ki süreçlerinin en ince ayrıntısına kadar incelendiği bu sistem sayesinde sahte ürünün piyasada dolaşması imkânsız hale gelecektir. Tüm bu bilgiler ışığında; vatandaşlarımızı bu tür ürünleri en güvenilir yer olan eczaneden almaları konusunda bir kez daha uyarıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber