Cezaevlerine personel alınırken kimlere öncelik verilir?

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü 08.11.2012 tarihinde personel alım duyurusu yayımlamıştır. Toplam 1988 adet İnfaz Koruma Memuru Öğrencisi alımı yapılması öngörülmüştür. Başvurular Kasım ayında alınmış olup, şimdilerde ise mülakat süreeci uygulanmaktadır. Sözlü sınav süreci açıklandığında açık öğretim önlisans programı mezunları, kendilerine öncelik verilmediğini görmüş ve yanlış bir işlem yapıldığını belirtmişlerdir. Peki bu mevzuat açısından doğru bir dğerlendirme mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnfaz koruma öğrencisi alımı süreci; Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 31/b maddesinde yer alan hükme göre yürütülmektedir.

Bu hüküm şu şekildedir:

"İdare memurluğu öğrenci adaylarının sözlü sınav ve mülâkatı sınav kurulu tarafından yapılır. İnfaz ve koruma memurluğu öğrenci adaylarının ise eğitim merkezlerinin bulunduğu yer adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlıklarınca, hukuk fakültesi veya adalet meslek yüksekokulları mezunlarına öncelik tanınmak kaydıyla, en yüksek puandan başlamak üzere sözlü sınav ve mülâkatı yapılır."

Görüldüğü gibi madde metni sadece hukuk fakültesi veya adalet MYO mezunlarına öncelik verileceğini öngörmektedir.

Açıköğretim adalet önlinsans mezunlarının "yanlış belirleme" yapıldığı yönündeki çıkarsamaları, Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinden kaynaklanmaktadır. Bu yönetmeliğin 9. maddesi şu şekildedir:

"Madde 9 - ...Bu kadrolara ilk defa atanacaklar merkezi sınava girip en az yetmiş puan alanlar arasından, adalet komisyonlarınca sözlü veya gerektiğinde uygulamalı ve sözlü sınav sonucuna göre seçilirler. Emanet memuru, tebligat memuru, infaz ve koruma memuru, zabıt kâtibi ve cezaevi kâtibi kadroları için seçim yapılırken hukuk fakültesi, adalet meslek yüksek okulu, yüksekokulların adalet programı ile adalet ön lisans programı mezunlarına öncelik tanınır."

Görülüğü üzere iki farklı düzenleme yer almaktadır. Adalet Bakanlığına emanet memuru, tebligat memuru, infaz ve koruma memuru, zabıt kâtibi ve cezaevi kâtibi alınırken adalet önlisans programlarına da öncelik tanınırken, Cezaevlerine infaz koruma öğrencisi alınırken sadece hukuk fakültesi veya adalet meslek yüksekokulları mezunlarına öncelik tanınmaktadır.

Mevzuat bağlamında, cezaevlerine infaz koruma memuru öğrencisi alınırken adalet önlisans öğrencilerine öncelik tanınmaması yanlış bir uygulama değildir. Cezaevlerine infaz koruma memuru öğrencisi alınırken adalet önlisans öğrencilerine öncelik tanınması için, Ceza infaz kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kuruluş,Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 31/b maddesinin

? İdare memurluğu öğrenci adaylarının sözlü sınav ve mülâkatı sınav kurulu tarafından yapılır. İnfaz ve koruma memurluğu öğrenci adaylarının ise eğitim merkezlerinin bulunduğu yer adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlıklarınca, hukuk fakültesi, adalet meslek yüksek okulu, yüksekokulların adalet programı ile adalet ön lisans programı mezunlarına, mezuniyetinin örgün veya açıköğretim olup olmadığına bakılmaksızın öncelik tanınır ?

şeklinde değiştirilmesi gerekmektedir.

Memurlar.Net

Forum Bölüm Adalet personeli editörü

? ÇOTANAK '

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber