Hükümet, ombudsmanlık için düğmeye bastı

Haber Giriş : 23 Kasım 2005 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Kamu Denetçiliği Yasa Tasarısı'nın TBMM'ye sevkine karar verdiklerini belirterek, kamu denetçiliği kurumunun, yargının iş yükünü hafifleteceğini ve devlet-millet kaynaşmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından bir açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, TBMM Genel Kurulu'nda hem AK Parti'nin hem de diğer partilerin Hakkari'de yaşanan olaylarla ilgili verdikleri Meclis araştırma önergeleri nedeniyle toplantının kısa sürdüğünü ifade etti. Toplantıda çeltik üreticisi çiftçilerini ilgilendiren bir konunun ele alındığını belirten Çiçek, 3039 sayılı kanun gereğince izne bağlı olarak çeltik üretimi yapılabildiğine işaret etti. Çiçek, devletten üretim için izin alan, ancak çiftçi kayıt sistemine dahil olmayan üreticilerin ürünlerinin tamamının Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından satın alınabileceğini belirterek, bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını bildirdi.

Bakan Çiçek, Kat Mülkiyeti Kanun Tasarısı'nın Adalet Bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı tarafından hazırlandığını belirterek, tasarının bugün toplantıda ele alındığını ifade etti. İlk kat mülkiyeti kanununun 1965 yılında çıkarıldığını ve tek parsel üzerine tek yapı düşüncesiyle düzenlendiğini hatırlatan Çiçek, aradan geçen süre içinde birden çok parsel üzerinde birden çok yapılaşma olabildiğini, ortak bir kısım alanların da birden çok parseli ihtiva edebildiğini kaydetti. Yürürlükteki mevzuat ile Türkiye'deki yapılaşma arasında bir boşluk doğduğuna işaret eden Çiçek, bu boşluğun bir kısmının Yargıtay içtihatlarıyla doldurulduğunu, buna karşın birçok hukuki sorunun ortaya çıktığını anlattı. Türkiye'nin belli bölgelerinde deprem felaketini yaşadığını kaydeden Çiçek, bu felaketlerin beraberinde bazı kat mülkiyeti sorunlarını getirdiğini ifade etti. Bütün bunları dikkate alarak bir kat mülkiyeti yasasının çıkarılmasında zaruret bulunduğunun tespit edildiğini dile getiren Çiçek, diğer yandan Türkiye'nin bazı kurumları itibareyle daha elektronik bir ortama girmesi sonucunda bunların entegre halde çalışmasını temin edecek ortak hükümlere ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Kat mülkiyetiyle ilgili tapu işlemlerinde bürokratik engellerin de ortaya çıktığını anlatan Çiçek, bunları da ortadan kaldıracak yepyeni bir düzenlemeyi getireceklerini bildirdi.

"MEVCUT YAPILARIN BELLİ ÖLÇÜDE TAKVİYE EDİLMESİ GEREKİR"

Bugün gelinen noktada vatandaşın kat mülkiyetiyle ilgili problemlerinin öngörülebilen önemli bir bölümünü ortadan kaldırmış olacaklarını ifade eden Çiçek, bugün bir çok müteahhidin arsa üzerine kat karşılığı inşaat yaptıklarını, temel safhasında bu inşaatlardan daire satın alan vatandaşların inşaat bittikten sonra bir türlü kat mülkiyeti ile ilgili belge alamadıklarını söyledi. Bunun getirdiği pek çok hukuki sorunlar ve bundan doğan vergi kayıpları bulunduğunu ifade eden Bakan Çiçek, hazırlanan yasayla hem geriye dönük hem de ileriye dönük, belli süreler ve uyulmaması halinde belli müeyyideler getirmek suretiyle biran evvel kat mülkiyetine geçişi temin edecek düzenlemeleri getireceklerini kaydetti. Depremden dolayı bir takım binaların yıkıldığını ve belli bölgelerde bu riskin halen olduğunu dile getiren Çiçek, bundan dolayı mevcut yapıların belli ölçüde takviye edilmesi gerektiğini söyledi. Eski sistemin, bunun kat maliklerinin tümünün rızasına bağlı olduğunu hükme bağladığını anlatan Çiçek, her işte kat maliklerin tamamının rızasının aranması durumunda yapının tamamına tesir edebilecek bir kısım onarımları yapmanın zorlaştığını anlattı. Çiçek, bu türlü durumlarda bilirkişi raporları ve mahkeme kararlarıyla o maliklerin rızası aranmasızın da bazı işlemlerin yapılmasına imkan verecek bir düzenleme hazırladıklarını ifade etti. Çok katlı binaların alt katlarında işyeri sahiplerinin, o binanın o kısmının kolonlarında, kirişlerinde tasarruf yapmak için yapının tümünün güvenliğini tehlikeye sokabildiklerine işaret eden Çiçek, düzenleme ile bunların tamamının ortak mülkiyet konusu haline geleceğini ve bu tür onarımları yapacak olanların kat maliklerinin tümünün iznini alması gerekeceğini ifade etti. Çiçek, yaşanan acı tecrübelerden yola çıkarak bir düzenleme yapmaya gayret ettiklerini bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında Türkiye'nin AB'ye verdiği taahhütlerden birisi olan ombudsmanlıkla ilgili tasarı üzerinde de durduklarını ifade etti. Çiçek, düzenlemeye Kamu Denetçiliği Yasa Tasarısı koyduklarını ancak daha uygun bir isim teklif edilmesi halinde TBMM'de bunu değiştirebileceklerini kaydetti. Anayasa'ya göre idarenin üç kalem işlemleri dışında her türlü eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabi olduğuna dikkat çeken Çiçek, yargının uzun sürmesi, masraflı olması nedeniyle yargıya gitmeden de bu kamu denetçilerinin idareyle vatandaş arasındaki bir kısım ihtilafları hakkaniyete uygun bir tarzda çözülmesine imkan verebileceklerini söyledi.

"DENETÇİLER 5 YILLIĞINA TBMM TARAFINDAN SEÇİLECEK"

AB fonlarından da istifadeyle bu düzenlemeyi biran önce gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Çiçek, Bakanlık olarak Yunanistan, Hollanda ve Avusturya ile işbirliği içinde bu müesseseyi kurup harekete geçirmek adına bir tasarı hazırladıklarını bildirdi. Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun Kamu Denetçiliği Yasa Tasarısı'nın TBMM'ye sevkine karar verdiğini ve tasarının imzaya açıldığını açıkladı. Kamu Denetçileri Kurumu'nun başdenetçi, beraberindeki 10 kişi ve sekreteryadan oluşacağını kaydeden Çiçek, denetçilerin 5 yıllığına TBMM tarafından seçileceğini bildirdi. Seçilecek başdenetçi ve denetçilerin hukuk eğitimi görmüş ya da programında hukuk dersleri bulunan bir üniversiteden mezun olması, 35 yaşını bitirmiş, en az 10 yıl kamuda veya özel sektörde çalışmış kişiler arasından seçileceğini duyuran Çiçek, kamu deneticisinin tavsiye niteliğinde karar vereceğini anlattı. Vatandaşlar şikayetlerini bu kuruma ilettiklerinde kurumun mevzuatı inceleyerek, işlemin gerekçelerini dikkate alarak idareye çözüm noktasında bazı önerilerde bulunabileceğini dile getiren Çiçek, yargının yükünün her geçen gün arttığını, ne kadar ihtilaf bu yolla çözülürse bunun hem toplumsal barış hem de yargının iş yükünün hafifletilmesi açısından önem taşıdığını bildirdi. Çiçek, devlet millet kaynaşması açısından da bu kurumun önemli olduğunu kaydetti. Çiçek, tasarının imzaya açıldığını ifade etti.

Toplantıda ayrıca, İdari Yargılama Usul Yasası ile ilgili düzenlemenin de ele alındığını aktaran Çiçek, tasarının önümüzdeki hafta TBMM'ye sevkedileceğini bildirdi. Çiçek, "Bu düzenlemenin özünde de yargının hızlandırılması, Danıştay'ın iş yükünün azaltılması, Bölge İdare Mahkemeleri'nin yetkilerinin artırılması, idarenin, davacı ve davalının cevap verme sürelerini kısaltmak suretiyle işin uzun süre askıda kalmamasını temin etmek gibi bir kısım usulü hükümleri içeren bir düzenlemedir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber