Türkiye'de ve Avrupa'da Polis-Adalet İlişkisi sempozyumu...

Haber Giriş : 28 Kasım 2005 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de ve Avrupa'da Polis-Adalet İlişkisi" sempozyumunda konuşan Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr Feridun Yenisey, yeni çıkan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun savcının emri altında çalışan bazı kolluk görevlilerini "savcıcık", bütün savcıları ise "polis" yaptığını söyledi.

Ankara Dedeman Otel'de düzenlenen ve 3 gün sürecek olan sempozyuma, savcılar, emniyet ve jandarma yetkilileriyle çeşitli ülkelerden gelen savcı ve akademisyenler katıldı. Türkiye'de adli kolluk ve adalet ilişkilerinin tartışıldığı sempozyumda konuşan Prof. Dr. Yenisey, bu konuda yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Acele hallerde kolluğa soruşturma başlatması imkanı veren 160. maddenin bilinçli olarak yeni yasada yer almadığını belirten Yenisey, "Yeni sistem, savcının emri altında çalışan bazı kolluk görevlilerini 'savcıcık' , bütün savcıları da 'polis' yaptı. Bu sistemi tenkit ediyorum. Sistem içiçe girdi. Bu istediğimiz bir şey değil" dedi.

AB'nin İlerleme Raporu'ndaki tavsiyelere değinen Yenisey, savcıların soruşturmayı başlatması ve yönetmesinin istendiğini, ayrıca savcılara uzlaşma prosedürü yönetme yetkisinin verilmesinin istendiğini ifade eti. Yenisey, uzlaşma prosedürünün uygulanması durumunda mahkemelerin iş yükünün azalacağına dikkati çekti. Kolluk içerisinde hangi birimlerin adli kolluk olduğunun belirlenmemesinin sıkıntı yarattığını kaydeden Yenisey, "Adli kolluk görevlilerinin atanması gerekmektedir. Bu konuda sıkıntı var. Atanmayan bir kolluk hukuka aykırı delil edinme sonucunu doğuracaktır. Yeni kanunlarımız hukuka aykırı delil elde edilmesi konusunda çok hassastır. Görevli olmayan adli kolluğun delil toplaması avukatları harekete geçirebilir" diye konuştu.

Adli kollukların sıralı amirlerle ilişkisine de değinen Yenisey, hazırlık soruşturmasının gizliliğine vurgu yaptı. Yenisey, hazırlık soruşturmasının gizliliğinin, lekelememe ilkesi doğrultunda önce şüpheliye, 2. olarak da kamuya karşı olduğunu belirtti. Yeni yasalardan oldukça umutlu olduğunu belirten Yenisey, " Bugün için bu kanunların çok iyi uygulandığını söylemek mümkün değil. Ancak iki sene sonunda çok iyi işleyen bir adalet sistemine kavuşacağız" dedi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga ise yargının ve kolluğun aynı hedefe ateş eden, aynı idealleri paylaşan insanlar olduğunu söyledi. Yasaların belli zümreye ayrıcalık getirmek için uygulanamayacağını dikkati çeken Kasırga, yeni CMK'nın hem kendilerine hem de kolluğa ağır sorumluluklar yüklediğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber