YÖK'ten korkan rektörler, yanlışa sessiz kalıyor

Haber Giriş : 19 Aralık 2005 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi eski Rektörü Rıza Ayhan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın davasıyla ilgili açıklamalarını yargıya müdahale olarak nitelendirdi.

Cumhuriyet savcılarının Teziç hakkında dava açması gerektiğini belirten Ayhan, ?Yeni TCK'nın 288. maddesini doğru okuyan bir savcı Erdoğan Teziç hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası isteyebilir.? dedi. Yücel Aşkın olayında rektörlerin hepsinin YÖK gibi düşünmediğini belirten Ayhan, itiraz edilmemesini ?ikinci kez seçilme' kaygısına bağlıyor. Mevcut rektörün yeniden aday olabilmesi için YÖK Genel Kurulu'ndan onay alması gerektiğine dikkat çeken Rıza Ayhan, ?Hal böyle olunca rektörler de YÖK'le kötü geçinmek istemiyor. Buna karşın hepsi de Van'a gitmedi. Bazıları yeniden seçilememe endişesiyle, bazıları da birliği bozmamak için gitti. Ben olsam hakim kararını vermiş, yanlış da olsa saygı duymamız gerekir, der ve gitmezdim.? görüşünü savunuyor.

Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Rıza Ayhan'a göre Van olayında başından sonuna kadar yapılan doğru bir iş yok. Rektör'ün tutuklanmasının yanlış olduğunu söylüyor; ancak sonrasında daha büyük yanlışlığı yargıya müdahale eden YÖK Genel Kurulu ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yaptığını belirtiyor. ?Kurul savcıya soruşturma izni vermemek suretiyle kamu görevini yapmasını engellemek istemiştir.? diyen Ayhan, ?İzin vermedikleri gibi kendileri de soruşturmadı. Rektör, soruşturmanın selameti açısından görevden alınıp Ankara'ya çağrılmalıydı. Böyle yapılsa Aşkın hapiste olmazdı.? diyor. Ayhan, Cumhurbaşkanı'nın YÖK Başkanı ve Rektör'ü çağırıp ?ne oluyor' diye sormak yerine olaya başka anlamlar yükleyerek görevini ihmal; rektörleri köşke çağırarak da yargıya müdahale ettiğini söylüyor. Ayhan, Cumhurbaşkan'nın rektörleri teamülde olmamasına rağmen köşkteki resepsiyona davet etmesinin yanlış olduğunu kaydediyor.

Savcı, Teziç'e dava açmalı

Hakimin tutuklama kararının tartışılabileceğini belirten Ayhan, verilen kararı herkesin kabul etmesi gerektiğini söyledi. YÖK Başkanı'nı Van krizini iyi yönetmemekle eleştiren Ayhan, Teziç'in son basın toplantısı dahil açıklamalarının yargıya baskı anlamı taşıdığını söyleyerek şöyle konuştu: ?Yeni TCK'nın 288. maddesini doğru okuyan bir savcı Teziç hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası isteyebilir. Savcılarla ilgili 288'i bilmiyorlar mı, diye bir yoruma girmem doğru olmaz. Onlar görevlerini kullanma cihetine giderler.? Ayhan'a göre YÖK'ün yapısı antidemokratik. Demokratik görüşlerin dile getirilmesinin önünde engeller var.

Rektör Rıza Ayhan 2003'te YÖK ile hükümet arasında kılıçların çekilmesine sebep olan yükseköğretimle ilgili yasa tasarısında arabulucu görevi yapan iki isimden biriydi. YÖK Genel Kurulu'nun aksine sorunların diyalogla çözülmesi için siyasi iktidarla anlaşarak istenilenin yaptırılacağını düşünen Ayhan, rektörlük seçimlerinde rakibinden üç kat fazla oy almasına rağmen Cumhurbaşkanı Necdet Sezer tarafından atanmamıştı. Ayhan, hakkında hiçbir idari ve hukuki soruşturma olmamasına rağmen YÖK'ün kendisine sahip çıkmadığını kaydederek, ?Benim atanmadığımı öğrendikleri anda hâlâ rektör olmama rağmen benimle ilişkilerini kestiler. Cumhurbaşkanı'nca yapılan hukuki ayıbı görmezden geldiler.? sözleriyle serzenişlerini dile getirdi. Ayhan'a göre YÖK'ün böyle davranmasının sebeplerinden biri kendisinin sorunları müzakereyle çözmek istemesi: ?YÖK tasarısıyla ilgili görüşmelerde arkadaşların seçtiği temsilciydim. Görüşmeler sonucu belli bir noktaya gelmiştik. YÖK başkanı değişti, Teziç göreve başladı. Kendisine ne yapalım, dediğimizde müzakere etmeyeceğini söyledi.?

?Sorun maddede değil, uygulama aşamasında'

Yeni TCK'yı hazırlayan komisyonda bulunan Doç. Dr. Hakan Hakeri, kanunun iyi bilindiğini; ancak uygulanmadığını belirtti. 301. maddenin kaldırılmasının doğru olmayacağını savunan Hakeri, sorunu Yargıtay'ın özgürlükçü yorumlar yaparak çözebileceğini ifade etti. Yargıtay'ın yeni kanunu yasakçı yorumlamamasını eleştiren Hakeri, Avrupa'da da bu tür maddelerin olduğunu; fakat yumuşak yorumlandığını vurguladı. Şevket Eygi'nin 312. maddeden mahkumiyetini örnek gösteren Hakeri, ?Avrupa, ?kanunları değiştirdiniz; ama uygulama aynı' diyor. Yargıtay'ın Eygi kararı nedeniyle AİHM'de tazminata mahkum edileceğiz. Çözüm ne bilmiyorum.? diye konuştu. Hakeri, Türklüğe hakaret suçunu düzenleyen maddede gerekli değişikliklerin yapılmadığını kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber