YÖK'ten Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'ne dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2005 16:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), "YÖK'ün yetkilerine müdahale edildiği ve laiklik ilkesine aykırı olduğu" gerekçesiyle Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'da dava açtı.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin hukuka aykırılık taşıdığı gerekçesiyle Danıştay'da dava açtıklarını belirtti.

Dava dilekçesinde, yönetmeliğin 5. maddesinin (a) fıkrasının, 15. maddesinin (b) ve (c) fıkraları, 18. maddesinin (c) fıkrası, 20. maddesinin (b) ve (e) fıkraları, 25. maddesinin 2. fıkrası, 26. maddesinin (b) fıkrası ile son paragrafı, 32. maddesinin 2. fıkrası ve geçici 4. maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi.

Dava dilekçesinde, yönetmeliğin "yetki, amaç ve konu yönünden hukuka aykırı olduğu, ayrıca yargı kararlarına da aykırılık unsurları taşıdığı" savunuldu.

Yönetmelikle getirilen hükümler ile "meslek yüksekokullarının teşvik edilmediği, bunun, meslek yüksekokullarının yok edilmesi anlamı taşıdığı" ifade edilen dilekçede, "devletin meslek liselerine yaptığı yatırımın başka alanlarda kullanıldığı" savunuldu.

Dilekçede, uygulama ile imam hatip okullarının çift diploma veren okullar haline gelerek cazip olacağı ifade edildi. Bunun sonucunda din eğitimi ağırlıklı bu okulların sayılarının giderek artarak, ortaöğretimde genel liselere alternatif okullara dönüşeceği kaydedilerek, "Bu durum, Türk eğitim sisteminde Cumhuriyet öncesindeki iki başlı eğitime yol açacağından, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Kanunu, Yükseköğretim Kanunu ve Anayasa'nın 174. maddesinde devrim yasalarından sayılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nda ifade bulunan ve Anayasamızın 2. maddesinde Cumhuriyetimizin değişmez niteliklerinden biri olarak ifade edilen laiklik ilkesine aykırıdır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber