Çetinsaya: Üniversitelere parlak beyinleri çekemiyoruz

İZMİR'deki dokuz özel ve kamu üniversitesinin rektörüyle İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde (İKÇÜ) biraraya gelen Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'nin önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini, özellikle çözüm sürecine öğrenciler, öğretim üyeleri ve akademisyenlerin destek vermesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 06 Mayıs 2013 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çetinsaya: Üniversitelere parlak beyinleri çekemiyoruz

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda konuşan Prof. Çetinsaya, "Bu yıl Türkiye'nin önemli bir dönüşüm dönemine denk geldi. Çözüm süreci içinde bu toplantıları anlamlı buluyorum. Malum Elazığ'da başlatmıştık, şimdi İzmir'deyiz. Sonra Muğla ve diğer bölgelerle devam ettireceğim. Ülkemiz çok önemli bir dönüm noktası. Aydın sorumluluğumuz var çözüme destek sürecinde. Üniversitelerin topluma hizmet etme fonksiyonları olarak bu sürece mutlaka pozitif katkı yapmaları bekleniyor. Nitekim bu toplantıyı vesile kılarak bu konularda da arkadaşlarımla değerlendirme yapacağız" dedi.

Çetinsaya, çözüm sürecinin dikkatli ve hassas bir şekilde takip edilmesi gerektiğini ve zaman zaman üniversitelerde yaşanan öğrenci tepkilerinin de beklenenden az olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Üniversitede şiddet olayları kabul edilemez. Yükseköğretim camiası olarak toplumsal sorunlarda farklı yorumlarımız olabilir. Demokratik usul içerisinde dile getirmemiz gerekiyor. Tüm rektör arkadaşlardan azami hassasiyet rica ediyorum. Bu platformları sağlayacağız. Camiamızın bu sürece pozitif katkı yapmasını sağlayacağız. Üniversitelerin asli vazifesi topluma hizmet. Bu süreci Türkiye üniversiteleri ve İzmir üniversiteleri başarıyla götürecektir."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kızılcahamam'daki kampta Maliye Bakanı'na öğretim üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesi yönünde talimat vermesini de değerlendiren YÖK Başkanı Çetinsaya, Başbakan'a teşekkür etti.

ÜNİVERSİTELERE PARLAK BEYİNLERİ ÇEKEMİYORUZ

Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, özlük haklarının iyi olmaması nedeniyle üniversitelere parlak beyinlerin çekilemediği itirafında bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muazzam gayretimiz var. Bu konu gerçekten çok önemli. Dile getirenlere, bu konuda çalışma yapılmasını isteyenlere şükranlarımı sunuyorum. Yükseköğretim camiamızın en önemli sorunu özlük hakları. Bu artık muadillerimizin gerisinde kaldık meselesinin ötesinde bir meseledir. Camiamız gerçekten çok geri kalmıştır. 2023 Türkiye'sinin meselesidir. Özlediğimiz hedefleri yakalayacaksak en parlak beyinleri akademiye çekmeli, öğretim elemanı yapmalı. Küreselleşmenin dinamikleriyle birlikte muazzam bir rekabet var. Herhangi bir bakanlığın uzman yardımcılığı sınavına girdiğinde asistanın iki katı aldığını biliyoruz. Üniversitelere parlak beyinleri çekemiyoruz. Özlük haklarının çağdaş standartlarda, Türkiye'nin siyasi, iktisadi ve sosyal gelişimine uygun standartlarda olması camia olarak en büyük beklentimiz. Direktif verenlere şükranlarımızı sunuyoruz."Yurtdışında bilimsel çalışma ve toplantılara katılacak olan öğretim üyelerinin yeşil pasaport sahibi olması gerektiğini vurgulayan YÖK Başkanı Çetinsaya, açıklamalarını şöyle sonlandırdı:

"Önemli bir konu. Bu konunun da dile getirilmiş olmasından ve çözüm ışığı çıkmasından dolayı mutluyum. Yükseköğretimin uluslararasılaşmasından bahsedilen bir ortamda, en büyük stratejilerimizden biri. Türkiye'ye daha çok öğrenci ve öğretim üyesi gelmesi ve bizden de daha fazla bilimsel toplantılara katılması, yeşil pasaport konusunun çözüme kavuşturulması gerektiğini ve tüm öğretim üyelerimizin sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Çözüme kavuşturacak olanlara teşekkür ediyorum."Toplantıya İzmir Üniversiteler Platformu üyesi olan dokuz vakıf ve kamu üniversitesi rektörü katıldı. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda İzmir üniversitelerinin sorunlarının masaya yatırılacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber