'2 ayda 33 kişiyi öldüren' Kredi Kartları için imza kampanyası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2006 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'de görüşülmekte olan Kredi Kartları Yasa Tasarısı için imza kampanyası başlatıldı. Kredi kartı mağdurlarını "kuş gribi" mağdurlarına benzeten Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, "Türkiye'de kuş gribinden 5 vatandaşımız öldü. Kredi kartı gribinden ise son 2 ayda 33 vatandaşımız öldü" dedi.
"Kredi kartı mağdurlarının geçmiş dönem borçlarının düzenlenmesi ve kredi kartı faizlerine sınır getirilmesinin yasada yer alması" için Tüketiciler Birliği tarafından başlatılan ve Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) desteklediği kampanyaya start verildi. ATO'da düzenlenen basın toplantısında ATO Başkanı Aygün ve Tüketiciler Birliği Ankara Şubesi Başkanı Üstün Bol kampanyaya ilişkin bilgi verdi.

Tüketiciler Birliği Ankara Şubesi Başkanı Bol, Kredi Kartları Yasa Tasarısı'nın uzun bir bekleyişten sonra TBMM'ye sevk edildiği ve ilgili komisyonlarda görüşülmeye başlandığını hatırlatarak, tasarının 1.3 katrilyon liraya ulaşan kredi kartı borçlarının tasfiyesini içermemesi ve kredi kartına uygulanacak faize sınır getirilmemesinin yasayı dertlere çözüm olmaktan uzaklaştıracağını söyledi. Faize sınırlama getirilmemesinin kartzede sayısını artıracağına dikkat çeken Bol, kredi kartına bankaların mevduata uyguladıkları faizin 2 katı veya devlet iç borçlanma faiz oranının 2 katı gibi çeşitli sınırlayıcı önlemler getirilmesini istedi.

Çıkacak yasanın kendisinden önceki dönemi düzenlemeyeceğine işaret eden Bol, "Bu haliyle çıkacak yasa icra takibine uğramış 200 bin ve icra sınırında 9 milyon kart kullanıcısının derdine çare olmayacaktır" diye konuştu. Bol, bu konuda toplumsal talebi somutlaştırmak için ve TBMM'de milletvekillerinin bu yönde bir düzenleme yapması için ülke çapında 'Katile, hırsıza af; kredi kartına laf' adı altında kampanya başlattıklarını söyledi.

Kampanyaya ilişkin bilgi veren ATO Başkanı Sinan Aygün ise, kredi kartı mağduriyetini önlemek için 3 yıldır uğraştıklarını bildirdi. Kredi kartı mağdurlarını "kuş gribine" benzeten Aygün, "Son günlerde Türkiye'de kuş gribi vakası var. Bu nedenle 5 vatandaşımız rahmetli oldu; ama kuş gribi kadar önemli bir grip daha var. O da kredi kartı gribi. Kuş gribinden 5 kişi ölürken, kredi kartı gribinden 2 ayda 33 vatandaşımız öldü" dedi. Kuş gribi önlemi için yüz binlerce tavuğun itlaf edildiğini belirten Aygün, "Kredi kartı mağduriyetini önlemek için 28 milyon kredi kartını itlaf etmenin yolu; Sanayi ve Ticaret Komisyonu'na bir tek madde eklemek. Bunda maske yok, tavuk veya kaz peşinde koşmaya gerek yok. 550 milletvekilinin peşinden koşulursa bu iş çözülür" diye konuştu.

"MAĞDUR SAYISI 790 BİN KİŞİYİ AŞTI"
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bir ay önce 130 bin civarında olan kredi kartı mağdurunun 790 bin kişiyi aştığına dikkat çeken Aygün, icraya düşen borç rakamının ise 1.4 katrilyon liraya ulaştığını söyledi. Aygün, "Kredi kartının aşısını ithal etmeye gerek yok. Kredi kartının aşısı Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda, daha sonra da 550 milletvekilinde" dedi. Tüketicileri tüccara karşı korumak için kendilerinden alınan kredide yüzde 9 faiz sınırlaması olduğunu hatırlatan Aygün, "Bankalara gelince 'Biz faizlere karışmıyoruz' diyorlar. Milyonlarca kişiyi bankanın eline teslim etmek anayasaya, eşitliğe ve sosyal hukuk devleti ilkesine aykırıdır" diye konuştu.

Toplantıya, sağır ve dilsiz olan kredi kartı mağduru Ercan Orhan'ı da getiren Aygün, Orhan'ın 380 milyon lira maaşı olmasına rağmen kendisine 2.5 milyar limitli kredi kartı verildiğini söyledi. Aygün, Orhan'ın 750 milyon lira olan kredi kartı borcu için kendisinden yardım istemeye geldiğini ve Orhan'ın bankaya defalarca başvurmasına rağmen kredi kartının iptal edilmediğini belirtti. 'Avrupa'da da aynı faiz uygulanıyor' söylemlerine atıfta bulunan Aygün, "Efendim Avrupa'da da böyle diyorlar. Tamamen yalan söylüyorlar. Avrupa böyle değil. Yüzde 10'dan fazla faiz uygulayan ne Avrupa'da ne de Amerika'da böyle bir banka yok" dedi.

Aygün, bu bankaların Avrupa ve Türkiye'de uyguladıkları faiz oranlarını örneklendirdi. Kredi Kartı Yasa Tasarısı'nda geçmiş dönemin içine alınmasını ve borçların 18-24 ay vadelendirilmesini isteyen Aygün, "Buna çözüm bulunmazsa toplumsal sorun olacak" dedi.

Konuşmaların ardından ilk imzayı ATO Başkanı Aygün attı. Aygün daha sonra muhabir ve kameramanlardan da imza topladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber