Savunmada yerli rekor

Milli gemi, tank, helikopter, insansız hava aracı gibi dev projeleri hayata geçiren Türkiye, savunma alanında bölge ülkelerinin yeni tedarikçisi oldu. 2002'de sadece 8 milyar dolar olan proje potansiyeli 2012'de 45 milyar doları geçti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 31 Mayıs 2013 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Savunma ürünleri alanında yeni projelere imza atan ve 50 milyar dolarlık bütçe ayıran Türkiye Savunma Sanayii, dünya ordularının yeni tercihi oldu.

Yeni nesil savaş uçağı (JSF), yeni tip denizaltı, ALTAY milli muharebe tankı, ATAK helikopteri, A400M ulaştırma uçağı, MİLGEM muharebe gemisi, güdümlü füze gibi ses getiren projelere imza atan Türkiye, bölge ülkelerinin silah tedarikçisi durumuna geldi.

2012 sonu itibariyle, sektörün büyüklüğünü gösteren toplam savunma ve havacılık sektör cirosu 4.75 milyar ABD Doları, ihracatı 1.26 milyar ABD Doları, Ar-Ge harcamaları ise 772 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, 2016 yılında 8 milyar dolar ciro hedefliyor.

Yerli imkanlarla üretilen ATAK helikopteri, savunma sanayii fuarlarında boy gösteriyor ve gelişmekte olan ülkelerin orduları tarafından büyük ilgi görüyor.

Anka'nın talibi çok

Türkiye son olarak Suudi Arabistan'a milyarlarca dolar değerinde ANKA insansız hava aracı sattı. Lazer güdümlü füze CİRİT ve milli tank ALTAY için de istekli olan Suudi Arabistan ile görüşmeler devam ediyor. ANKA'ya ilk talip olan Mısır ise 10 adet ANKA siparişi vermişti.

YERLİ UÇAĞIMIZ HÜRKUŞ

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından üretilen 'Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Projesi'nin ürünü Hürkuş, Türk Pilot ve Mühendis Vecihi Hürkuş'un adını taşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber