Danıştay, İdare Mahkemesi'nin Pak kararını uygun buldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2006 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, TÜBİTAK Başkanlığı'na Namık Kemal Pak'ın değil, bir başkasının atanmasının önerilmesine ilişkin işlemi iptal eden mahkeme kararını usul ve yasaya uygun buldu.

Eski TÜBİTAK Başkanı Namık Kemal Pak, TÜBİTAK başkanlığına atanmak üzerine, kendisinin değil bir başkasının önerilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açmıştı.

Ankara 1. İdare Mahkemesi, 20 Ekim 2004'te o zaman yürürlükte bulunan yasaya göre TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından başkanlığa seçilen ve seçilmesine engel bir hali bulunmadığı anlaşılan Pak'ın yasa hükmü uyarınca TÜBİTAK başkanlığına atanmak üzere Cumhurbaşkanlığı'na teklif edilmesi gerekirken yerine bir başkasının önerilmesinde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle söz konusu işlemleri iptal etti.

Başbakanlık bu kararı temyiz ederek bozulmasını istedi.

Danıştay 5. Dairesi, Başbakanlık'ın temyiz istemini sonuçlandırdı. Daire, Ankara 1. Mahkemesi'nin verdiği kararı hukuka ve usüle uygun olarak oybirliğiyle onadı.

Başbakanlık, 5. Daire'nin bu kararına karşı olağanüstü kanun yolu olarak bilinen "karar düzeltme" isteminde de bulunabilecek. Bu istemi de yine 5. Daire karara bağlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber