Yılmaz: Savunma sanayiinde hedef 25 milyar dolarlık ihracat

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, savunma sanayiinde 25 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2013 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yılmaz: Savunma sanayiinde hedef 25 milyar dolarlık ihracat

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Çankırı'ya geldi. İlk olarak Şabanözü ilçesine giden Yılmaz, burada hafif mühimmat üretim yapan bir tesisin açılışına katıldı.

Törende bir konuşma yapan Yılmaz, insanların en hayırlısının insanlara hizmet eden olduğunu belirterek, bunun en güzel yollarından birinin istihdam kapısı açmaktan geçtiğini söyledi. Savunma sanayisinin katma değerinin yüksek olduğunu dile getiren Yılmaz, kişi başına 25 bin dolar gelir hedefine ulaşabilmek için katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerektiğini vurguladı.

2001 yılında kişi başına düşen milli gelirin 3 bin dolar olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Şimdi 10 bin doların üzerine çıktı ama yetmez. 2023 hedefimiz var. 2023 hedefinde, kişi başına düşen geliri 25 bin dolara çıkarabilmemiz lazım. Bunu çıkarabilir miyiz? Çıkarırız. Birlik, beraberlik ve çalışmak gerekecek. Çalışırsak olur. Milli gelirimizi de 2 trilyon dolara çıkarmamız lazım. Bunun için ne yapmak lazım? Çok çalışmak lazım. 500 milyar dolar da ihracat hedefimiz var. Bunu yakalayabilir miyiz? Yakalarız. Yaklaşık 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye, bizim dönemimizde 150 milyar dolarlık ihracat yakaladı" diye konuştu.

Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin kilogram bedelinin ortalama 1,5 dolar olduğunu kaydeden Yılmaz, Atak helikopterinin ihraç edilmesi halinde kilogramının 5 bin dolar olacağını ifade ederek, "Ya kilogramı 1,5 dolarlık ürünleri ya da 5 bin dolar olan Atak helikopterinizi üreteceksiniz" dedi.

Savunma sanayisinde 5 milyar dolarlık bir ciroya ulaşılırken, çalışan sayısının ise 34 bine yükseldiğini bildiren Yılmaz, "Türkiye'nin savunma sanayisinde kendi ihtiyaçlarını karşılama oranını da yüzde 54 civarına çıkardık. Yapamayacağımız hiçbir şeyi söylemedik. Söylediğimiz şeylerin tek tek arkasındayız" diye konuştu.

Yılmaz, Türkiye'nin dünden daha iyi durumda olduğunu aktararak, ekonomide olduğu gibi savunma sanayisinde de dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmeyi hedeflediklerini belirterek şunları kaydetti:

"Sizce hangisi daha karlı? Helikopter elbette ama bir de uydu ürettik, Göktürk-2 uydusu. Göktürk uydusunu yapıp da ihraç edersek, kilogramı 200 bin dolar. Birisi 1,5, birisi 5 bin, birisi de 200 bin dolar. İşte katma değeri yüksek ürün ürettiğimiz zaman kişi başına 25 bin doları da Türkiye'yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri yapmayı da ve 500 milyar dolarlık ihracatı da hedefleriz. Bu 500 milyar dolarlık ihracat içinde savunma sanayisinin ne kadar pay almasını düşünüyoruz? Yaklaşık 25 milyar dolar. Bunu yapacağız, hiç şüpheniz olmasın. 2012 yılı itibarıyla savunma sanayi ihracatı 1,3 milyar dolar civarındadır. Mutfak eşyaları ve giyim kuşamı da koyunca 1,5 milyar dolar. Yılda 1,5 milyar dolar civarında savunma sanayi ürünü ithal etmiyoruz. İthal ettiğimiz savunma sanayi ürününden çok daha fazlasını bugün Türkiye'de ihraç edebilir durumdayız."

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ise Çankırı'nın her alanda ciddi bir ivme kazandığını vurgulayarak, gelişen bir il olma konusunda ilerlediğini kaydetti.

AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz ise üreten ülkelerin güçlü ekonomileri ile ön plana çıktıklarını belirtti.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, kurdele keserek açılışını yaptığı hafif üretim tesisinde yetkililerden bilgi aldı. Yılmaz, daha sonra ilçede bulunan fişek ve patlayıcı üretimi yapan tesislerde incelemelerde bulundu.

İncelemelerinde Bakan Yılmaz'a; Vali Vahdettin Özcan, Belediye Başkanı İrfan Dinç, AK Parti Çankırı Milletvekilleri Hüseyin Filiz ve İdris Şahin ile çok sayıda vatandaş eşlik etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber