Japonlar Türk öğretmenlere robot yapmayı öğretiyor

Haber Giriş : 07 Şubat 2006 21:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Japonlar robotların tasarımı ve üretimi konusundaki en son yenilikleri Türk öğretmenlere video konferans yoluyla anlatıyor.

Türk-Japon teknik işbirliğiyle Konya ve İzmir'deki iki teknik lisede 2001 yılından itibaren uygulanan ?Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Projesi' kapsamındaki öğretmenler, robot yapımındaki son gelişmeleri Japonya'ya gitmeden öğreniyor. 2001'den bu yana değişik tarihlerde 6-8 ay süreyle Japonya'da eğitim alan ve bilgilerini öğrencilerine aktaran öğretmenler, artık robot yapımındaki yenilikleri Japonya-Türkiye bağlantılı telekonferans yöntemiyle Ankara'dan takip ediyor. Eğitim veren Japon uzmanla İngilizce olarak konuşan öğretmenler, karşılaştıkları sorunlarla ilgili de sorular sorarak bilgi alıyor. Yeni teknolojiler hakkında bilgi edinen öğretmenler daha sonra bunları okulda öğrencilerine anlatıyor.

İzmir Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesi ile Konya Adil Karağaç Anadolu Teknik Lisesi'nde görevli öğretmenler, telekonferanslı eğitimlerini Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Yerel Temsilciliği'nde alıyor. Halen bu okullardaki öğrenciler, sumo güreşçisi gibi robotlar yapabiliyor. Konya'da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde robot üzerine uygulamalı eğitim veren bir meslek lisesinde 4 yıl içinde üretilen robotlara, Koca Yusuf, Semazen ve Çelebi gibi Türkçe isimler verilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı iki lisede açılan ?endüstriyel otomasyon teknolojileri' bölümünün 20 ildeki teknik liselere daha yaygınlaştırılması planlanıyor. Yaklaşık 5 milyon dolarlık Japon hibeli proje, ?otomasyon teknolojisi kullanan sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak ara-kademe teknisyen yetiştirmek' amacını taşıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber